23-årig man dömd för grova sexöverfall

En 23-årig man dömdes i förra veckan till 5,5 års fängelse för flera sexöverfall på Kungsholmen under vintern.

– Det är en bra dom, säger kammaråklagare Elisabeth Brandt.

I torsdags kom domen mot den 23-årige man som stått åtalad för flera överfall på kvinnor på Kungsholmen.

Stockholms tingsrätt fällde mannen för grov våldtäkt, sexuellt ofredande vid två tillfällen, misshandel, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott. Straffet blev fängelse i fem och ett halvt år.

– Jag hade yrkat på minst sex år, men jag är nöjd med domen. Det är en bra dom, välskriven och välmotiverad. Domstolen har gjort en annan bedömning av en brottsrubricering och ändrat från försök till våldtäkt till sexuellt ofredande. Men jag är nöjd ändå, säger Elisabeth Brandt.

Det grövsta överfallet gäller en kvinna som gick hem från Fridhemsplans tunnelbanestation den 22 december. När hon kom fram till porten såg hon en man med uppfälld huva.

Ur tingsrättens dom:

”Just när hon hade fått upp porten kom samma man springande och trängde sig in. Han attackerade henne direkt med ett hårt slag i bakhuvudet så att hon föll ned i farstun. Mannen hade först tänkt ta med målsäganden A till hennes lägenhet i huset, vilket hon kunde avvärja genom att hitta på att hennes dotter befann sig i lägenheten. I stället ledde han henne med ett hårt grepp om armarna ned mot källaren, där han beordrade henne att ta fram nyckeln till källardörren ur handväskan.”

På sjukhus konstaterades att kvinnans näsben och ena ögonhåla hade frakturer och båda ögonlocken var svullna, det fanns sår på kinden, baksidan av huvudet och hon hade flera blåmärken i ansiktet, bröstet, armarna och på benen.

– Det handlade om ett brutalt överfall med en mycket allvarlig misshandel och det är självklart att mycket allvarligt övergrepp hon råkade ut för, säger Elisabeth Brandt.

Tingsrätten ansåg att bevisningen mot mannen var övertygande. Det fanns övervakningsfilmer från tunnelbanan på en man med likadan jacka som 23-åringens, hans mobiltelefon var vid tidpunkten för brottet uppkopplad mot basstationer runt Fridhemsplan och hans dna hittades på kvinnans kläder.

23-åringen fälldes för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak eftersom han efter våldtäkten hotade kvinnan med att han skulle hämnas om hon polisanmälde. Han ska betala 184 000 kronor i skadestånd. Mannen dömdes också för sexuellt ofredande mot två kvinnor på Kungsholmen.

23-åringen nekade under rättegången till överfallen. Han dömdes 2012 för en våldtäkt.

Mannens försvarsadvokat vill inte kommentera domen.

Det handlade om ett brutalt överfall med en mycket allvarlig misshandel.elisabeth brandt, kammaråklagare