23-åring dömd för guldkedjerån

I månader levde kvinnor i Vårby gård i skräck för att bli överfallna av halskedjerånaren.

I förra veckan dömdes en 23-årig man för ett av överfallen.

I polisanmälningarna vittnade en kvinna om att en ung man mött henne i en gångtunnel mitt på dagen. Med ett leende på läpparna överföll han henne och slet av hennes guldhalskedja.

Ett vittne till en annan händelse beskrev under rättegången att det såg ut som om mannen ”kramade” en kvinna i en gångtunnel. När han sprang därifrån och kvinnan började skrika förstod vittnet att det var något som var fel.

Enligt polisen har ett 20-tal liknande fall inträffat under några månader. Offren var äldre kvinnor, den äldsta över 90 år, och nästan alla överfall har skett i Vårby gård.

Slutligen lyckades polisen gripa en 23-åring från Vårby gård. Ett vittne hade pekat ut mannen, kvinnorna som hade blivit överfallna talade om ett liknande signalement. Man lyckades också spåra guldkedjor som sålts till en pantbank i Skärholmen, alla kedjor var också trasiga. Man hittade även övervakningsbilder på mannen.

Men bland det 20-tal fall som inträffat lyckades man bara få fram fem som gick till åtal. Han har nu dömts för endast ett fall av grov stöld. Mannen döms även för häleri och häleriförseelse.

23-åringen har hela tiden nekat. Samtidigt har, enligt domen, en av de fem kvinnorna under rättegången sagt att det inte var 23-åringen som stal hennes halskedja.

Mannen själv menar att han fått guldet från en annan person som varit skyldig honom pengar.

23-åringen dömdes till ett års fängelse. Han ska också betala 8 200 kronor i skadestånd till en av kvinnorna.