ANNONS

233:an blir kvar – men bantas

Buss 233 behövs som en fullvärdig tvärförbindelse, anser bland andra politiker, skolor och företrädare för idrottsföreningar och musikskolan.  foto: jonas jönsson.
Buss 233 behövs som en fullvärdig tvärförbindelse, anser bland andra politiker, skolor och företrädare för idrottsföreningar och musikskolan. foto: jonas jönsson.
I sista stund ändrade sig Keolis. Buss 233 blir kvar – men bara i rusnings­trafik på morgnar och eftermiddagar.

Det räcker inte, anser Lidingös politiker.

– Vi ger inte upp, säger­ kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman om tvärförbindelsen.
ANNONS

Keolis och SL har tidigare gått ut med att buss 233 ska läggas ner. Men som Mitt i Lidingö Tidning tidigare berättat har Keolis flaggat för att den skulle kunna bli ett slags skolbuss. Nu har operatören Keolis bestämt sig för att låta 233:an komma tillbaka i höst –men då i ny skepnad.

När den nya tidtabellen börjar gälla den 17 augusti går 233:an med väsentligt färre avgångar och bara på vardagar under ett par timmar i morgon- och eftermiddagsrusningen. Den är då anpassad till när skolan börjar och slutar. I sommar går den inte alls.

– Vi vill ha så mycket kollektivtrafik som möjligt för så lite pengar som möjligt och då gäller det att ha bussarna på rätt ställe, där resenärerna är. Ser vi att antalet resenärer ökar så finns möjlighet att ändra turtätheten, säger Keolis områdeschef Michael Svensson.

In i det sista har Lidingös politiker arbetat för att få behålla buss 233 som den är. Förra veckan klubbades ett nytt yttrande i kommunstyrelsen – ett tydligt ställningstagande mot nedläggning.

Det är en liten seger att Keolis nu valt att ha kvar bussen under rusningen, men det är inte tillräckligt, enligt Anna Rheyneuclaudes Kihlman.

– Nu har man öppnat för att inte lägga ner linjen totalt och det är ju i alla fall hedervärt för det hade varit katastrof. Men vi vill ha mer och är fortfarande kritiska, säger hon.

Enligt Keolis är buss 233 en ”mycket ineffektiv” linje med få passagerare. Men Lidingö stad håller inte med om det och anser att man inte fått ta del av det underlag som Keolis hänvisar till.

– Vi anser inte att statistiken är helt rätt tolkad. Vi vet att många barn, ungdomar, äldre och personer utan körkort åker den här linjen. Det är den enda tvärförbindelsen vi har, säger Rheyneuclaudes Kihlman.

Buss 233 trafikerar ett kluster av skolor och idrottshallar och har bundit samman norra och södra ön. Nu får busspassagerare under större delen av dygnet i stället byta buss i centrum eller Ropsten för att ta sig tvärs över ön.

ANNONS

När det förra året blev känt att Keolis planerade att lägga ner 233:an skrev flera skolor och idrottsföreningar under en gemensam protest. Nu när det står klart att 233:an bara blir ett slags ”skolskjuts” är besvikelsen stor bland brevskrivarna.

– Elände. Vi har många elever som åker till oss på musikskolan med den bussen. Det här är verkligen tråkigt och ett bakslag för oss. Det handlar om att elever ska kunna resa säkert och inom rimlig tid till oss utan att behöva byta buss, säger Lena Söderström, chef för Lidingö musikskola.

Hon får medhåll av säger Lennart Neovius, ordförande för Lidingö SK volleyboll.

– Vi har en hel del ungdomar som ska åka mellan norra och södra sidan för träning på kvällstid och som inte har möjlighet att få skjuts. Det är en tråkig utveckling som inte gynnar idrottande ungdomar, säger han.

Det är en tråkig utveckling som inte gynnar idrottande ungdomar.Lennart Neovius, ordförande för Lidingö SK volleyboll

Fakta

Så här blir det nya busslinjenätet på Lidingö

Några linjer fortsätter som tidigare: 201, 204, 205, 211, 212, 222, 225 samt nattbusslinjerna 291 och 293.

Så länge Lidingöbanan är stängd fortsätter 201:an till Breviks station.

Linje 202 läggs ner. När­trafik­linje 293 fortsätter att gå till Torsviksplatån.

Linje 233 avgår bara i morgon- och eftermiddagsrusning.

Linje 203 går bara mellan ­Ropsten och Näset.

Linje 206 förlängs till slut­station Lerbovägen i riktning mot Gångsätra gård.

Linje 221 får en förändrad linjesträckning mellan Ropsten och Högsätra.

Linje 238 är en helt ny busslinje som går mellan Näset och Högsätra.

Källa: SL