Min lokala hjälte

24 anmälningar på We Are Stockholm

We Are Respekt är ett inslag i festivalen som ska motverka alla former av våld.
We Are Respekt är ett inslag i festivalen som ska motverka alla former av våld.
Efter två dagar har polisen fått in 24 brottsanmälningar från We Are Stockholm i Kungsträdgården. 14 av dem gäller sexuellt ofredande.

Tio av dessa gäller det senaste dygnet. Men det kan bli fler.

– Vi vet inte om det kommer efteranmälningar, säger Mats Eriksson på polisens presstjänst.

Efter rapporterna om sexuella övergrepp och tafsande under förra årets festival är polisen nu extra närvarande under festivalen.

– Vi har jättemycket folk där. Fler än förra året, även om vi inte brukar gå in på antalet. Och det finns en utredningsresurs som kan ta emot anmälningar på plats.

Polisen har även kameraövervakning av området när det är extra trångt i publikhavet.

– Vi har det i preventivt syfte. Vi kan avstyra brott om vi ser i kameran att något är på gång. Och vi kan identifiera gärningspersoner.

Polisen uppmanar alla som utsätts att göra en anmälan. Och de tror att anmälningarna blir fler efter den debatt som förts när frågan kommit upp på bordet.

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal, säger Mats Eriksson. Man skuldbelägger sig själv och tänker att ”det leder ingenstans i alla fall”.

Kvinnor har väl ofta fog för den bedömningen?

– Så kan det absolut vara. Men om man gör en anmälan har man i alla fall gjort vad man kan. Det är bra för brottsoffer att kunna gå vidare även om man inte hittar någon gm. Så det finns en stor vikt med att göra sin anmälan. Och vi vill få en så klar bild som möjligt av hur läget är.