24-årig knivman åtalas för dådet

En man gick fram och frågade 31-åringen om vägen till Mariatorget.

Sedan drog han fram en kniv och högg honom flera gånger i magen.

Nu, nästan ett år och hundratals förhör senare, åtalas en 24-årig Södermalmsbo misstänkt för mordförsöket.

Det var den 28 juni i fjol, vid 01.30-tiden, som en 31-årig man och hans fru parkerade sin bil på Samaritgränd på Södermalm. När de klivit ur kom en påverkad man fram och frågade efter vägen till Mariatorget.

Han tackade och började gå därifrån, men vände tillbaka efter bara några sekunder och ska enligt åtalet helt oprovocerat ha huggit en kniv flera gånger in under 31-åringens bröstben.

Kniven träffade honom i hjärtat och han var nära att mista livet.

Månaderna gick och den okände knivmannen spred rädsla på Södermalm. Man befarade att han kunde slå till igen och polisen gick ut i Efterlyst och sökte efter vittnen. Efter en artikel i Lokaltidningen Mitt i började fler tips trilla in, men fortfarande var gärningsmannen på fri fot.

Men den 18 oktober skedde något som skulle ge utredningen en knuff framåt.

En man höggs i halsen med en kniv i samband med ett bråk i en lägenhet på Södermalm, och den 23 november anhölls en 24-årig Södermalmsbo. I februari dömdes han för mordförsök, till rättspsykiatrisk vård.

Vad få då visste var att samme man redan förekom i den andra utredningen.

– Ja, vi hade haft ögonen på honom innan, men eftersom det saknades teknisk bevisning har det varit en otroligt lång resa. Efter händelsen i oktober kunde vi snabbt få honom anhållen och senare dömd, och har kunnat jobba i lugn och ro, säger utredaren Carola Pettersson.

Efter elva månader och 243 förhör med 24-åringen, vittnen och andra berörda har han nu åtalats, misstänkt för även det här mordförsöket, sedan han pekats ut av flera vittnen.

Enligt förhör med 24-åringens flickvän ska han ha gått ut en stund strax innan den aktuella tidpunkten, för att han mådde dåligt och inte kunde sova. Själv säger han sig inte minnas någonting alls, att han brukar få minnesluckor ibland när han mår dåligt på nätterna, på grund av olika mediciner.

– Min klient förnekar gärningen. Under den här tidsperioden mådde han väldigt dåligt och kan inte redogöra för sina förehavanden helt och hållet. Men han säger att han skulle ha kommit ihåg det här om han hade gjort det, säger advokaten Joel Apitzsch, som kommer att yrka på ett frikännande.

31-åringen som råkade ut för attacken hade, enligt polisen, en väldig tur och är nu återställd rent fysiskt.

– Jag vill inte prata om hur jag mår, men jag lever i alla fall, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Rättegången startade i går, bara en vecka efter att åtalet väckts.

– Ända sedan han delgavs misstanke nu i maj har det här gått i 120. Vi vill få ett avslut så snabbt som möjligt, säger utredaren Carola Pettersson.

Här på Samaritgränd en sen juninatt för ett år sedan blev en 31-årig man huggen med kniv i hjärtat och magen.

Han säger att han skulle ha kommit ihåg det här om han hade gjort det.Joel Apitzsch, försvarsadvokat