ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Fråga: Hur ska jag försäkra mig om att storleken som angivits i mäklarens beskrivning av en bostad stämmer överens med verkligheten?

Svar: Förmedlas bostaden av en fastighetsmäklare får du en objektsbeskrivning. I den är en av de obligatoriska uppgifterna bostadens storlek. Bostäders storlek anges normalt i boarea.

Uppgifterna om boarea får mäklaren oftast från säljaren. Fastighetsmäklaren har ingen skyldighet att kontrollera uppgiften om inte det finns anledning att misstänka att den är felaktig, men de flesta mäklare stämmer rutinmässigt av uppgiften med bostadsrättsföreningen när det gäller ett sådant objekt och med uppgifterna i fastighetsregistret om det gäller en fastighet. Det är dock ingen garanti för att dessa stämmer överens med verkligheten.

Om mäklaren fått olika uppgifter om bostadens storlek ska objektsbeskrivningen innehålla samtliga uppgifter med information om varifrån de kommer. Om uppgiften är uppskattad bör det framgå vem som gjort uppskattningen.

I dag är det inte ovanligt att säljaren genom mäklaren låtit mäta upp sin bostad för att undvika onödiga tvister.

Finns det inget mätprotokoll och den faktiska boarean är viktig för dig som köpare bör du själv mäta eller låta mäta innan du skriver kontrakt.

Hur vet jag att bostadens storlek angetts riktigt?

Uppgifterna om boarea får mäklaren oftast från säljaren.

ANNONS