Min lokala hjälte

25-årige Lamin Sonko ska jobba som vd för en dag

Studenten och Fisksätrabon Lamin Sonko, 25, blir vd för en dag.

Av många sökande blev han utvald.

– De gillade mina idéer om att företag ska ta mer samhällsansvar, säger han.

Skjorta, kanske kavaj och lite snyggare skor. Det är möjligt att han till och med slår till med en slips den planerade dagen i slutet av april då han ska arbeta som vd på kommunikationsbyrån GolinHarris.

I övrigt menar han att det där med att hålla på och putsa på ytan inte är det viktigaste. Inte heller skrämmer tanken att han blir tongivande på möten där medarbetarna är äldre och mer erfarna än han själv.

– Kom igen! Det här blir kul! Jag ska försöka slappna av och vara mig själv, då brukar det funka. Sedan är det ju alltid bra att ha lite pirr i magen också.

Lamin Sonko valdes ut bland många studenter vid Berghs institut då kommunikationsbyrån sökte en person som ville vara vd med full lön för en dag. Då ska den ordinarie vd:n inte vara på plats, däremot kommer hon att ha förberedande möten med Lamin innan.

Byrån tyckte bland annat att hans syn på framtidens företagande var intressant.

Enligt Lamin Sonko är många människor trötta på tom konsumtion. Han menar att företag måste börja ta samhällsansvar.

– Människor är engagerade. Se bara på alla som var involverade i Reva-debatten. Jag tror att folk vill känna att företagen står på deras sida.

– Det här är redan vanligt i USA. Se bara på Starbucks som har gått ut med uppmaningar till politikerna på sina muggar. Här ligger Sverige långt efter. Det kan handla om att visa stöd för nattvandrare eller miljö eller vad som helst. Men engagemang måste finnas.

Lamin Sonko har länge känt att det är kommunikation och strategier han vill arbeta med. För ett par år sedan sa han upp sig från ett jobb där han tyckte att han inte kunde utvecklas mer. Då han var på väg ut var det någon som frågade ”Vad ska du göra nu då?”

Svaret blev:

”Om exakt ett år går jag på Berghs och sedan ska jag bli världens bästa strateg”.

Det gäller att ha tydliga mål, menar han.

– Visst är det så. Men också att göra det man tycker är roligt. Annars håller det aldrig.

Fakta

Namn: Lamin Sonko

Ålder: 25

Bor: Bott i Fisksätra hela livet.

Bäst med Fisksätra: ”En fantastisk sammanhållning. Och att det finns starka krafter för att ta itu med olika problem.”

Övrigt: Vice ordförande i den ideella föreningen ”Låt våra röster bli hörda” som bygger broar mellan politiker, näringsliv och invånare i Nacka.