25-åring åtalad för attack mot romer

En 25-årig man ska ha hotat att döda flera romer i Kista.

Mannen ska också ha sprutat tändvätska på saker tillhörande romerna.

Vid två tillfällen ska 25-åringen ha hotat och ofredat en stor grupp romer.

Sent på kvällen förra söndagen ska mannen ha hällt tändvätska över romernas filtar och kuddar. Händelsen inträffade vid Kista torg.

I förhör berättar 25-åringen att han tycker att romerna smutsar ner och att de stör honom i hans vardag. Tändvätskan skulle göra att romerna flyttade på sig, men mannen berättar att han inte hade för avsikt att tända eld på sakerna.

När polisen kom dit avvisade de mannen från torget, men grep honom inte.

– I efterhand känns det kanske lite konstigt, men bedömningen som gjordes då var han inte behövde gripas, säger Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Kista.

Mannen ska sedan ha fortsatt att göra natten otrygg för romerna. Enligt uppgifter till polisen har mannen även hotat att dödat flera romer vid Danmarksgatan. Bland annat ska han med gester ha visat att han tänkt skjuta dem.

– Jag blev jätterädd för att han skulle skjuta oss. Vi sprang till bensinstationen och fick hjälp att ringa polis, uppgav en man i förhör.

25-åringen åtalades i fredags för olaga hot, egenmäktigt förfarande och ofredande.

I början av förra veckan veckan var ytterligare en man misstänkt för brotten, men han är nu helt avskriven från utredningen.

Jag blev jätterädd för att han skulle skjuta oss.