25-åring kidnappad i Farsta – torterades

Under flera dygn misshandlade fem män under tortyrliknande former en 25-årig man.

Bland annat blev mannen bränd med cigaretter, piskad med rep och bunden vid ett staket.

Händelsen pågick under fem dagar i augusti förra året och har flera uppseendeväckande inslag.

De fem unga männen har nu dömts för att ha fört bort, spärrat in och misshandlat en 25-årig Järfällabo mellan den 2 och 7 augusti. Bakgrunden: Männen försökte tvinga 25-åringen att berätta var han hade en väska med narkotika.

Misshandeln hade enligt åklagaren och en psykolog som vittnade vid rättegången tortyrliknande inslag.

25-åringen berättade i domstolen att han missbrukar droger. Enligt domen hade han lånat 8 000 kronor av en av de nu dömda för att köpa narkotika som han lovat att sälja vidare för 20 000–25 000 kronor.

När han den 2 augusti i år lämnade en kamrats bostad i Farsta blev han överfallen av tre av männen och indragen i en bil. Bilen kördes till Görvälns griftegård i Järfälla där 25-åringen fördes till ett staket och bands fast. Männen försökte tvinga honom att berätta var narkotikan fanns. Kort därpå tvingades 25-åringen ned i bilens bagageutrymme och blev körd till en villa.

I villan blev han tillsagd att klä av sig i kalsonger och strumpor. Han blev bunden till händer och fötter och blev under ett par dygn i omgångar slagen med ett rep. Han fick även kallt och varmt vatten hällt över sig.

Därefter blev han körd till ett okänt garage där han fick tabletter och sprit och blev bränd med cigaretter i sina sår. Senare fördes han till en lägenhet i Skälby. När han fördes till lägenheten hotade en av männen 25-åringen med att han skulle föras till ett avrättningsrum.

Natten till den 7 augusti kördes 25-åringen till Viksjö golfklubb och släpptes.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har gjort studier som visar att våldet ökat vid narkotikaaffärer.

– Det har blivit hårdare klimat, det är inte bara det affärsmässiga som styr. Det är viktigt att bygga upp sitt eget rykte, visa att man inte tolererar att bli blåst. Ofta är det personer som är på väg att bygga upp sitt varumärke, sådana personer är mer benägna att ta till våld, säger Daniel Vesterhav, utredare på BRÅ.

Fyra av de dömda är från Järfälla, den femte, som kommer från en närliggande kommun, slapp fängelse och dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst 100 timmar. Samtliga nekar till brott.

Det är viktigt att visa att man inte tolererar att bli blåst.daniel vesterhav, brå