2,5 års fängelse för mobilbedragare

Mobilbedragaren från Lidingö har fått sin dom – 2,5 års fängelse för de bedrägerier som han utsatt flera unga kvinnor för.

– Det är jätteskönt, nu kan jag gå vidare med mitt liv, säger en av dem.

Mitt i Lidingö Tidning har vid flera tillfällen berättat om en Lidingöbo som lurat unga kvinnor att teckna mobilabonnemang. Kvinnorna har sedan blivit stående med skulder när räkningarna från abonnemangen strömmat in.

En av kvinnorna fick skulder på minst 120 000 kronor.

– Jag har mått väldigt dåligt av det här. Jag var ung och hade problem och han kom in i mitt liv och räddade mig, trodde jag. Nu är det skönt att han erkänt att han lurat mig, men jag kommer aldrig få det där skadeståndet, säger hon.

Förra året dömdes mannen till 1,5 års fängelse för bedrägerier mot fyra unga kvinnor.

Efter att Mitt i Lidingö Tidning skrivit om domen trädde ytterligare en rad unga kvinnor fram och nu har mannen dömts på nytt, till ytterligare 2,5 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri vid 133 tillfällen.

Förutom mobilbedrägerierna döms han också för att ha lurat en äldre Lidingökvinna på 355 000 kronor.

Han fick tillgång till hennes kontokort och bankuppgifter för att hjälpa henne att handla och betala räkningar, men i stället handlade han enligt domen bland annat mat, kläder och taxiresor samt förde över stora summor pengar till sig själv.

Både åklagaren Mattias Björk och kvinnornas målsägandebiträde Carla Pantzar är nöjda med domen. L­idingöbon har också dömts att betala skadestånd på totalt 735 000 kronor.

Men chansen att de drabbade ska få tillbaka sina pengar är inte så stor, befarar Carla Pantzar.

– Jag tror inte att han har förmåga att betala det men min förhoppning är att den här mannen någon gång kommer att göra rätt för sig. Han har skadat de här tjejerna och den här damen väldigt illa. Förhoppningen är att telefonbolagen kan skriva av skulderna nu när det finns en dom, säger Pantzar.

Mannens advokat Alexandra Wenckert hade vid den här tidningens pressläggning ännu inte beslutat om de ska överklaga domen.

– Jag har inte hunnit diskutera det med honom, men jag tycker fortfarande att man borde ha åtalat både honom och tjejerna för bedrägeri gentemot telefonbolagen, säger hon.

Mannen stod också åtalad för bland annat våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn, men tingsrätten friade honom på de punkterna. Åklagare Nicklas Englund har valt att överklaga den delen av domen.