25 jobb riskeras om nya infarten blir av

Företagarna på Rallar­vägen vet ännu inte hur det blir med infarten från 276:an. I måndags kallade kommunen till möte, men McDonalds har ­redan varslat om uppsägningar.

– Det trodde man ju aldrig skulle hända: Att politiker fattar beslut som dödar verksamhet. Men vi tappar 40 procent av vår försäljning om de stänger Rallarvägen. Därför har jag varslat 25 anställda om uppsägning, säger Roland Edin som äger McDonalds i Åkersberga.

Förra veckan hade Österåkers kommun, Trafikverket och berörda företagare ännu inte kommit överens om en lösning på vänstersvängen från 276:an in på Rallarvägen. Trafikverket ska måla om länsväg 276 till fyrfilig nu i höst – två filer i vardera riktning – och då anses vänstersvängen bli för farlig.

Kommunens förslag är en tillfällig väg mellan Stationsvägen och Rallarvägen, förbi Lidls parkering. Men förra veckan var det ännu oklart om berörda företag, bland andra OKQ8, Lidl, Willys och McDonalds kan acceptera detta.

– Det vet vi inte. Men de förstår ju själva att vi har problem med köbildningar på 276:an och att det måste lösas, säger Anna Anderman, väg- och trafikchef i Österåkers kommun.

Men Roland Edin och andra företagare Lokaltidningen Mitt i talat med tycker en tillfällig väg är slöseri med skattemedel. De vill hellre ha en ny rondell på 276:an så att man kan åka in på Rallarvägen som i dag. Men vem som ska bekosta den är oklart. Enligt kommunen är det Trafikverkets ansvar, men i verkets nuvarande planer finns ingen rondell.

På Trafikverket väntar man otåligt på att få sätta gång med arbetet med att göra 276:an fyrfilig, innan det blir för kallt.

– Vi har så otroligt dåligt med tid. Vi skulle egentligen ha börjat i förra måndagen. Det drabbar ju vår entreprenör, säger Renée Rosén Berecz, projektledare.

Från företagarhåll har man enligt Roland Edin erbjudit sig att låna ut en tredjedel av kostnaden om kommunen bygger rondellen, men det är oklart hur kommunen ställer sig till det.