ANNONS

25 tips för en härlig sommar på Lidingö

Markus Lundström och dottern Märta Gyllenhammar Lundström, 1,5 år, njuter av en lugn sommarmorgon vid Fågelöuddebadet. Alice Berry, 3,5 år, utforskar bryggan.
Markus Lundström och dottern Märta Gyllenhammar Lundström, 1,5 år, njuter av en lugn sommarmorgon vid Fågelöuddebadet. Alice Berry, 3,5 år, utforskar bryggan.
Sommarens högtidsmånad är här och Lidingö lider ingen nöd på sköna tillhåll. Mitt i har samlat några pärlor för soliga - och regniga - dagar.
ANNONS

KULTURTURISTEN

Ta en tur till Millesgården om du inte gjort det förr. Det som ursprungligen var konstnärsparets Carl och Olga Milles bostad är i dag även en skulpturpark och konsthall där flera tillfälliga utställningar presenteras varje år.

Det finns runt 25 fornlämningar på Lidingö. Besök något av Lidingös sex gravfält som alla inramas av vacker natur, till exempel Sticklinge gravfält vid Tykturpsvägen, Gravrösa i Rudboda, eller Bo grafält vid Askrikevägen. På webbplatsen ”Upplev Lidingö” finns en rad kulturvandringar listade.

ÄVENTYRAREN

Fiska! Du får fiska med kastspö och metspö runt nästan hela Lidingö. Lidingöbron är populär för strömmingfiske.

På Bosön på norra Lidingö finns många möjligheter till trevliga utmaningar. Bland annat kajakuthyrning och frisbeegolf. Eller varför inte springa Lidingöloppets bana som finns permanent uppmärkt.

Cyklar över stenar, rötter och branta backar? För den vane finns ett 5,5 kilometer mountainbikespår som sträcker sig mellan Stockby-Långängen-Breviksbadet.

För den som är sugen på att lära sig något nytt ordnar Medborgarskolan en del lite annorlunda sommarkurser. Eller vad sägs om ”Klättra i träd”, ”Gå på lina”, och ”En natt i skogen”?

BARNFAMILJEN

ANNONS

Åk och bada! Fågelöuddebadet på norra Lidingö är det kanske mest populära med sin långa sandstrand och hopptorn. För den som hellre badar i sötvatten finns Kottlasjön, där du kan bada både från klippor och strand. I en liten fin vik på sydöstra Lidingö finns Käppalabadet där du spanar på segelbåtar som glider förbi. Andra bad är Sticklingebadet, Södergarnsbadet, bassängbadet Breviksbadet.

Nyfiken på vilda djur? Ta med familjen ut på bäversafari vid Kottlasjön eller vid Långängskärret och spana efter omkullfallna träd med gnagspån. Vid Kottlasjön finns både grillplats och vindskydd.

För lite mulnare dagar finns kan du besöka Lidingös största lekpark Kompassen som ligger mellan Kalvhagens förskola och Ekorrsvägen. På 7 000 kvadratmeter finns en stor klätterställning, kompisgunga, hinderbana och linbana.

LIVSNJUTAREN

Långängen-Elfviks naturreservat på Lidingös östra del är ett stort område med flera fina möjligheter till avkoppling. Här finns bland annat Linnmanska kärret, ett fågelkärr som kom till på initiativ av tv-profilen Nils Linnman. På Elfviks gård kan du hälsa på djur och äta hembakat.

Trädgårdsfest i Bellmans anda. Den 6 juli bjuder Lidingö hembygdsförening in till fest i den svenska viskonstens anda. Förbered dig med medhavt rödvin och picknick i det gröna och lyssna till årets trubadur Anders Fröling.

Ta en båt ut till skärgården och Fjäderholmarna. På Fjäderholmsscenen gästar bland annat Tommy Nilsson, Uno Svenningsson och Patrik Isaksson i augusti. Här finns också flera restauranger för den som är sugen på fisk och skaldjur.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.