Min lokala hjälte

256 lurades i rekordhärva

Drygt 40 personer i Stockholm, bland annat i Tyresö, Vega och Västerhaninge, blev lurade att betala för saker de sedan aldrig fick. Totalt rör det sig om 256 personer i Sverige.

Var och en lurades till förskottsbetalning på mellan några hundra upp till 9 000 kronor efter att ha nappat på falska annonser på Blocket och andra annonssajter. Sammanlagt kom bedrägeriligan över 1,5 miljon kronor på det här sättet.

Nu har 21 personer i 20-årsåldern dömts för bedrägerierna, som är en av de största Blocket-härvorna någonsin.

Sju av de inblandade anses ha varit mer drivande och har dömts för grovt bedrägeri till straff på upp till tre års fängelse.

Under den senaste tioårsperioden har bedrägeribrotten mer än fördubblats. Främst är det seriebedrägerierna som har ökat, på Blocket, genom bluffakturor eller falsk telefonförsäljning.

– Det finns skurkar som tjänar otroliga pengar på det här, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog.

Samtidigt blir många av polisanmälningarna avskrivna direkt.

– De här ligorna gör många små bedrägerier. Polisen bagatelliserar den här typen av anmälningar som ofta handlar om några hundra kronor, säger han.

Även om polisen har blivit bättre på att utreda bedrägerier så håller man ännu inte jämna steg med bedragarna.

– Polisen är alldeles för dålig på att upptäcka systematiken i de här brotten. Man har inte ens datasystem där man på ett enkelt sätt kan kontrollera hur många internetbedrägerier som förkommer på nationell nivå, säger Jerzy Sarnecki.

Han skulle vilja att det kom upp en flagga i systemet när samma företagsnamn eller telefonnummer återkom i flera anmälningar.

Fakta

Explosion av bedrägerier

114 400 fall av bedrägeri och annan oredlighet anmäldes 2011, vilket är mer än dubbelt så många som 2001.

16 procent klarades upp så att en person kunde bindas till brottet (2010).

Källa: Brottsförebyggande rådet