26-åring åtalad efter upploppen

En 26-årig man åtalades i fredags misstänkt för att ha antänt två bilar i Rinkeby i samband med kravallerna i Husby.

I fredags kom det första åtalet med koppling till oroligheterna i Husby i slutet av maj. En 26-årig man åtalas för att ha satt eld på två bilar i Rinkeby. Enligt 26-åringens advokat, Johan Hansson, erkänner han brottet.

– Han har varit berusad vid det här tillfället och fått ett infall att slå sönder rutan på en bil och tända eld på en bil med en tändare. Och min klient kan inte förklara varför han har gjort detta. Men jag tror att detta är en fristående händelse som inte har koppling till kravallerna, säger Johan Hansson.

Det tror inte åklagare Andreas Nyberg.

– Vi har bedömt att det här fallet har med de sociala oroligheterna och kravallerna att göra, bland annat för att det inträffade under samma period.

Upploppen i Husby startade för snart en månad sedan. Oroligheterna spred sig snabbt till fler bostadsområden i länet, och under en dryg vecka brändes bilar och fastigheter vandaliserades.

Totalt pågår nu flera parallella utredningar, och sammanlagt har ett 20-tal unga män anhållits efter kravallerna.

I fredags släpptes en 18-årig man som tidigare var misstänkt för att ha antänt Husby gård.

– Efter att ha tittat på den tekniska utredningen kan jag inte med säkerhet säga att han utfört gärningen, säger Andreas Nyberg.

Samtidigt utreds fortfarande den polisman som sköt en 68-årig knivbeväpnad man till döds i Husby, vilket anses vara en av orsakerna till oroligheterna.

Polismannen, som tillhör piketpolisen, nekar till brott. Enligt åklagare Eva Finné kommer beslut om den utredningen tidigast i slutet av juli.

Min klient kan inte förklara varför han har gjort detta.