(rubrik saknas)

Efter 109 år i familjen Björkvalls ägo säljs nu Villa Björkvalla i Väsby.

10 miljoner var utgångspriset för den klassiska grosshandlarvillan.

– Det är en av Väsbys första villor, säger Ann Gustafsson som tillsammans med sina systrar nu säljer huset.

Det var Ann Gustafssons farfars far, grosshandlaren Wilhelm Björkvall, som lät bygga huset 1906.

Huset byggdes som sommar­bostad och plan två ska vara en kopia av hans ordinarie våning på Hornsgatan.

Att han ville ut till Väsby var logiskt. Han var själv uppvuxen på Gudby gård i Fresta. Men Wilhelm fick bara njuta av villans prakt i två år. Han dog 1908 och sonen John tog över.

När man i dag tar den knarrande trappan upp till våning tre är det som att kliva in i en svunnen tid. 20-talsmöblemangen står kvar och bredvid grammofonen finns en trave stenkakor.

Ann Gustafsson berättar att farfar John brukade spela kortspelet vira här med herrar som byggmästare Karl Engström som byggde Björkvalla och landsfiskal Hasselhuhn som höll till i den lika pampiga villan Eriksro ett stenkast bort.

Sist att driva huset blev Åke Björkvall, Wilhelms barbarn, som gick bort förra året. Trots att familjen Björkvall ägt huset i 109 år och att Ann ­Gustafsson själv både bott och arbetat i huset känner hon ingen sorg över försäljningen.

– Äntligen ska du flytta hem­ifrån, sa min dotter till mig. Det är så mycket jobb med att driva ett sådant här hus så det känns ­faktiskt rätt skönt att sälja.

Om insidan av huset varsamt bevarats så har utsidan förändrats desto mer. Det ursprungliga tornet ruttnade och togs bort redan på 1920-talet och verandan på framsidan revs 1947.

Bottenvåningen har hela tiden varit affärslokal och äldre Väsbybor minns säkert hur det ända fram till 1962 fanns en speceriaffär där.

Utgångspriset för Villa Björk­valla var 10 miljoner kronor vilket gör villan till en av Väsbys dyraste. Ann Gustafsson kan inte låta bli att drömma lite om husets framtid.

– Tänk om man kunde återställa huset som det en gång var. Det hade varit roligt för hela Väsby men är nog mest en utopisk tanke.