27 av 38 ekar fälls vid bostadsbygge

Trots protester sa stadsbyggnadsnämnden ja till bygget i Solbergaskogen.

Men partierna var inte eniga på mötet i torsdags. Socialdemokraterna yrkade på återremiss och Vänsterpartiet på avslag.

– Det finns andra möjligheter att förtäta i Solberga. Ändå väljer man att bygga i skogen. Det är dålig stadsplanering och beklagligt för Solbergaborna, säger Sebastian Wiklund, ersättare i stadsbyggnadsnämnden (V).

Det handlar om 60 lägenheter i tre hus som ska byggas på Kristallvägen och Diamantbacken i kanten av Solbergaskogen. Men kritiken har varit massiv. Många som bor i området går till storms mot att det görs intrång i en värdefull naturmiljö.

Enligt stadsbyggnadskontoret finns det 38 ekar inom planområdet, av vilka 27 kommer att fällas. Kontoret påpekar dock att området redan är påverkat av att man grävt ner en kraftledning där, och att förutsättningen för nedgrävningen var att man skulle kunna exploatera.

– Visst finns det flera fina träd där, men den här delen är redan bearbetad och det har blivit ett skräpigt område där det dumpas bilbatterier. De nya bostäderna kommer att upprätthålla närservicen och gynna många äldre som bor där i dag, säger Björn Ljung, ledamot i stadsbyggnadsnämnden (FP).

Sebastian Wiklund kontrar.

– Vi vill göra skogen till naturreservat. Om man inte bryr sig om skogen, städar och sätter upp skyltar, blir det lätt så att den börjar naggas i kanten.

Bygget ska upp i kommunfullmäktige innan planen antas.

Det finns andra möjligheter att förtäta i Solberga.

Tyck till om planerna på skolbygge vid trekanten

TREKANTEN I dag tisdag kan allmänheten tycka till om planerna på en skola vid sjön Trekanten. Samrådsmötet hålls mellawn klockan 16 och 19 i Blommensbergsskolan.

Den omtvistade skolan är tänkt att rymma omkring 760 elever samt en förskola med sex avdelningar. Stadsdelsförvaltningen anser i sitt remissförslag att behovet av skolplatser väger tyngre än behovet att bevara den naturmark som finns planområdet.

Men många protesterande tycker annorlunda.

Mannen med drömvinsten funnen

SÖDERORT Efter en tids sökande har Svenska Spels vinnarambassadör Pierre Jonsson fått tag på mannen som vunnit nästan 152 miljoner kronor.

Vinnaren mottog telefonsamtalet med skräckblandad förtjusning.

”Vad är det du säger? 152 miljoner, det är ju helt sjukt! Fy fasen va mycket pengar!” sade han.

Mannen hade prickat in sju rätt på Lotto och två rätt på Joker onsdagen den 9 oktober och vann totalt 151 999 213 kronor. Det är den tredje största spelvinsten i Sverige genom tiderna.

Vinnaren, som vill vara anonym, är i 50-årsåldern och bor i södra Stockholm.