ANNONS

27 Stockholmsutflykter värda en omväg

Byt ut din trötta picknickplats – dra på roadtrip! Vi ser hur många av Stockholms läns pärlor man hinner med på en dag och guidar till ytterligare ett gäng platser värda en omväg.
Byt ut din trötta picknickplats – dra på roadtrip! Vi ser hur många av Stockholms läns pärlor man hinner med på en dag och guidar till ytterligare ett gäng platser värda en omväg.
Vi började vår endagsroadtrip med frukost på klipporna vid Nyckelviken i Nacka.
Vi började vår endagsroadtrip med frukost på klipporna vid Nyckelviken i Nacka.
Nästa stopp är Siggesta gård på Värmdö. Jill och Sandra provsitter en traktor.
Nästa stopp är Siggesta gård på Värmdö. Jill och Sandra provsitter en traktor.
Sedan testar vi äventyrsgolfen på gården. Somliga har större talang än andra.
Sedan testar vi äventyrsgolfen på gården. Somliga har större talang än andra.
Lunchen intas på det tredje stoppet: Vaxholm. Men skärgårdsläget till trots är fisken på Winbergs tyvärr rätt trött.
Lunchen intas på det tredje stoppet: Vaxholm. Men skärgårdsläget till trots är fisken på Winbergs tyvärr rätt trött.
På Bögs gård i Sollentuna lyckas vi hitta en hage med lamm som man får gosa med. Det är svårt att slita sig. Men efter en stund åker vi vidare.
På Bögs gård i Sollentuna lyckas vi hitta en hage med lamm som man får gosa med. Det är svårt att slita sig. Men efter en stund åker vi vidare.
På Rosenhill, Ekerö, finns gamla soffor att luta sig tillbaka i. Vi käkar glass och pausar en stund.
På Rosenhill, Ekerö, finns gamla soffor att luta sig tillbaka i. Vi käkar glass och pausar en stund.
Johan och Sandra passar på att sträcka på benen på studsmattan i Rosenhills trädgård.
Johan och Sandra passar på att sträcka på benen på studsmattan i Rosenhills trädgård.
Taxinge slott är ett utmärkt stopp för den som vill lajva Marie Antoinette, eller annan valfri kunglighet.
Taxinge slott är ett utmärkt stopp för den som vill lajva Marie Antoinette, eller annan valfri kunglighet.
Illustrationsbild.
Kakbuffén på slottet, som för övrigt inte är en buffé i ordets rätta bemärkelse utan bakverken köps per bit, är inget utöver det vanliga bortsett från det stora antalet sorter.
När tiden inte räcker till för Route 66, eller för vinälskarnas väg 222 i Toscana men du ändå vill dra på roadtrip? Ta det lugnt.

Vi letade reda på några av guldkornen längs vägarna i Stockholmsområdet. Häng med redaktionen på en somrig heldag!
ANNONS

”Nej du tar inte min Merceeedes. Mercedes är min bäste väään” skriksjunger Jill och Johan i kör.

– Har du hört den här, Sandra? frågar Johan genomskinligt retsamt.

Vi har inte ens hunnit en kilometer och åldersmobbingen har redan börjat.­ Jag är nu skeptisk till valet av radiokanal (Svensk pop 101.9), men några minuter senare går Magnus Uggla på, följt av Veronica Maggio och jag ändrar sakta men säkert inställning.

Det är en vacker försommardag när Mitt i Stockholms tre reportrar och fotograf Anna Z Ek lämnar redaktionen i Liljeholmen och rullar ut på väg 75 till tonerna av Orups M.B. från 1989.

Först är siktet inställt på Nyckelvikens herrgård i Nacka. På åtta timmar ska vi besöka sex utvalda destinationer och färdas totalt 23 mil.

Drygt 20 minuter och 1,3 mil senare knastrar gruset under däcken när vi kör in på en liten slingrig väg till Nyckelvikens naturreservat. Ett stenkast från bilparkeringen finns en hage med får och lamm som vi promenerar förbi på väg mot herrgården.

En skolklass är på plats och lärarna är i full färd med att få fart på den allmänna grillen. Vi går vidare längs de gröna ängarna, mot bergsklipporna med utsikt över vattnet där vi slår oss ner på en picknickfilt. För den som vågar sig på ett dopp finns en badbrygga i närheten men i dag nöjer vi oss med att äta frukost i sällskap av två kajor som Jill envisas med att kasta brödbitar åt.

På vägen tillbaka till bilen passar vi på att klappa ponnyhästarna som rofyllt betar i en hage på gården intill. Värmdö och Siggesta gård står på tur.

Siggesta ligger bara 3,1 mil bort men för varje kilometer växer sig känslan av att vara ute på landet allt starkare. Epa-traktorer och kossor som betar i hagar dyker upp titt som tätt. Vi vevar ner rutorna, låter vinden blåsa i håret och njuter av känslan av att vara på väg någonstans.

ANNONS

En dryg halvtimme senare glider vi in på restaurang Ladugården och frågar efter äventyrsgolfen. Med varsin klubba i högsta hugg ger vi oss ut på 18-hålsbanan med konstgräs. Där finns både motorvägar och vallgravar att slå bollar över och en kossa att pricka munnen på. Varken Jill eller Johan klarar vallgraven. Det gör jag.

Utöver äventyrsgolfen och restaurangen finns också skogshinderbana, fotbollsgolf, vandringsleder, ponnyridning och djur att hänga med. Här går det enkelt att tillbringa en hel dag.

1,3 mil och två färjeturer senare anländer vi i Vaxholm. Klockan har slagit lunchdags och vi bestämmer oss för att slå till på rödspättan med remoulad och potatis på restaurang Winbergs på kajen. Tyvärr smakar den mest skollunch och vi konstaterar att fisk inte alltid är god vid havet. Men uteserveringen är trots allt härlig i solen och vyn över båtarna i hamnen idyllisk.

Mätta, men kanske inte överdrivet belåtna, rullar vi vidare mot Bögs gård i Sollentuna. Vi passerar Arninge och skärgårdscharmen försvinner lika fort som den dök upp. Gården ligger 3,6 mil från Vaxholm men vägarna är nästintill folktomma och Johan rattar oss dit på rekordtiden 34 minuter (helt lagligt).

Här finns får, lamm, kalvar, grisar och andra djur att klappa på. Gården är öppen för allmänheten varje dag året runt.

Vi klappar en häst på mulen och kliver sedan in i visningsdelen av fårhagen. Där finns ulliga, vita små pälsbollar i form av lamm som vi inte kan låta bli att lyfta upp och krama på.

Sedan dricker vi kaffe och tuggar i oss en hembakt bulle på Helenas kafé.

Med ny energi i blodet fortsätter vi mot Rosenhill, långt ut på Ekerö (3,6 mil bort). Stämningen lever i allra högsta grad när vi passerar Drottningholms slott och spanar in tjänstefolkets gamla hus som i dag är vanliga bostäder.

Trots att Johan råkar köra sex minuter åt fel håll tar vi oss dit på 35 minuter.

Hippiekänslan är slående. Ute på vad som känns som öde landsbygd ligger Rosenhills trädgård, kafé och musteri. Kaféet ligger i ett rött gammalt trähus med tillhörande veranda och i trädgården finns, bortsett från alla äppelträd, ett orangeri med gamla soffor av alla dess slag och en studsmatta där vi passar på att studsa av oss lite överskottsenergi på innan vi käkar varsin glass.

Klockan närmar sig 15 och vi har ett stopp kvar – Taxinge slott i Nykvarn (5,6 mil bort) med sitt enorma kakutbud. Vi missar färjan till Slagsta precis och får vänta en kvart på nästa avgång, men nästan exakt en timme från att vi lämnat Rosenhill är vi framme vid slottet.

Där inne väntar 64 sorters kakor. Kvinnan som jobbar i slottscaféet är lyrisk över ställets Sachertårta. Jag slår till på en sådan medan Johan tar den klassiska marängtårtan, som fanns redan när de öppnade 1979.

Jill plockar åt sig en lakritsbiskvi.

Med varsin kopp kaffe i hand slår vi oss ner ute på gården.

Bakverken är väl inte godare än något en kan hitta i stan, men å andra sidan är det inte enbart för dem utan även för slottsupplevelsen som folk tar sig hit.

Något illamående efter allt socker sätter vi oss återigen i bilen som ska ta oss tillbaka till stan. Jag däckar i baksätet som ett litet barn, Anna försöker handskas med en allergisk chock och Jill och Johan sjunger vidare i framsätet tills vi prick klockan 17.30 är tillbaka där allt startade åtta timmar tidigare.

Vår roadtrip är över för den här gången, men den är definitivt värd en repris.

Fakta

Läsarna tipsar: Utflyktsmål väl värda ett stopp på din Stockholmsroadtrip

Vilka platser är värda att besöka på en roadtrip i Stockholmsområdet? Vi tog hjälp av redaktion och läsare och samlade de bästa tipsen i en lista.

Rösaring (Upplands-bro) Fornlämningen Rösaring består bland annat av en stor stenlabyrint, kanske från bronsåldern. Intill labyrinten finns också en gammal vikingagrav i änden av en processionsgång.

Rösjön (Sollentuna) Bra stopp för den badsugne. Här finns en fin badplats och en vandringsled genom naturreservatet runt sjön. Grillplatser och vindskydd finns.

Gröna stugan (Sundbyberg) Ta en promenad med start vid Gröna Stugan vid Lötsjön. Gångbroar går över vattendraget på flera ställen så du kan välja längd själv. Du kan även lägga till Råstasjön i Solna för en riktig långpromenad.

Marabouparken (Sundbyberg) är härlig sommartid. Här är det grönt och finns vackra blommor, fantastisk konst och ett trevligt fik.

Ulriksdals trädgårdscafé (Solna) är en härlig oas. På vardagar serveras deras omtalade vegetariska buffé.

Vada sjökullar (Vallentuna) I Brottby ligger ett gravfält med bland annat 15 gravhögar som gett namn åt platsen. Gravarna är daterade till järnåldern.

Sjön Largen (Österåker) ska vara en av Stockholmsområdets renaste sjöar med vackert klart vatten. Stanna till för ett dopp.

Båten Hjerter Kung (Vaxholm) Stanna till i skärgårdskommunen och ta en tur med ångbåten Hjerter Kung (måste bokas i förväg). Upplev Vaxholms öar och deras historia.

Torpet Strömmen (Täby) vid Skålhamravägen bjuder bland annat på ett promenadspår där du kan njuta av natur och fåglar samt spana in runstenar.

Rönninge by (Täby) Idyllisk by med anor från 1600-talet. Djur och lantlig miljö, fornminnen och många barnvänliga aktiviteter.

Snösätra, Rågsved (Stockholm) I det gamla industriområdet Snösätra finns Stockholms i nuläget enda lagliga grafittiväggar. Dra hit och kolla in coola målningar.

Strandpromenaden Vårberg-Gröndal (Stockholm) Det går att promenera hela vägen. Längs den finns fik (Klubbensborg och Lyran) flera badstränder och badklippor, båtvarv, en 4H-gård och vacker utsikt hela vägen. Det tar väl cirka 2 timmar att gå.

Källan i Älta (Nacka) där man kan hämta källvatten från skogen är värd ett besök. Ligger inte långt ifrån Hellasgården och precis bredvid Sandasjön där man kan ta sig ett dopp från fina klippor.

Velamsund (Nacka) är perfekt om du inte kan bestämma dig för havet eller sjön. Här är det bara 100 meter mellan insjöbad och havsbad.

Tyresö slott (Tyresö) med efterföljande fika på Café Notholmen rekommenderas. Musikkvällar varannan fredag. Tyresö handelsträdgård intill slottet är ett annat tips för den växtintresserade.

Häringe Slott (Haninge) Ta en promenad runt Häringelandet (cirka 8 km) och avsluta med en afternoon tea på 1600-talsslottet. Under sommaren arrangeras poolparty varje fredag eftermiddag med busstransport från Dramaten.

Hammarby Gård (Haninge) Är du ändå i Haninge kan du passa på att boka in en turridning på Basjkirhästarna på Hammarby gård, Åvavägen 50.

Tyresta nationalpark (Haninge). Ta med matsäck och gå på promenad i vacker urskogsmiljö. Eller fika på kaféet i Tyresta by.

Stegsholms gård, Gålö (Haninge) Fin lantgård i vacker miljö på Gålö. Driver jordbruk med mjölkkor samt kafé, restaurang och gårdsbutik.

Smådalarö gård (Dalarö) är belägen i vacker skärgårdsmiljö. Arrangerar flera konserter i sommar.

Flemingsbergsskogens naturreservat (Huddinge) är ett av Stockholms läns största väglösa skogsområden. Här kan man stanna till och plocka bär och svamp. Stor skog – så det finns risk för att gå vilse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.