(rubrik saknas)

Den Sollentunabaserade hjälporganisationen Barnens hopp har drivit ett barnhem i Ukraina sedan 2008.

Nu vädjar de om fler stödgivare när en av huvudsponsorerna hotar att dra sig ur.

I den lilla staden Reni i västra Ukraina ligger barnhemmet Novy Dom som drivs av den Sollentunabaserade hjälporganisationen Barnens hopp. De tar emot barn som kommer från väldigt traumatiska förhållanden. I berättelserna från Novy Dom, som finns nedskrivna på Barnens hopps hemsida, finns barn som blivit inlåsta i hönshuset, utsatta för sexuella övergrepp och sett sin ena förälder bli mördad av den andra.

– Ibland har barnen till och med blivit utsparkade på gatan, berättar Sollentunabon Jan Better som är styrelseordförande i Barnens hopp.

Det började med att en annan Sollentunabo, Agneta Bergström, började skicka förnödenheter till behövande i Ryssland 1996. Efter en tid flyttade hon fokus till Ukraina, och efter att ha samarbetat med andra hjälporganisationer fick Barnens hopp möjlighet att köpa ett eget hus 2006. Två år senare lämnade Agneta Sollentuna och flyttade till Reni för att kunna arbeta heltid på barnhemmet – vilket är ett av organisationens stora trumfkort.

– Tack vare att vi har Agneta på plats där har vi kontroll över allt och vet precis vart pengarna vi samlar in går, det är den stora fördelen, säger Jan Better.

Barnens hopp samlar in ungefär 700 000–800 000 kronor per år som går raka vägen till Ukraina. Intäkterna kommer från sponsorer och faddrar, bokförsäljningar i Stockholm och från loppisbutiken på Studievägen i Häggvik.

– Alla vi som arbetar med det här i Sverige jobbar helt ideellt.

Organisationen står dock inför en svår utmaning eftersom deras stora sponsor New Hope – som tidigare hette Reseindustrins barnfond och står för omkring hälften av omsättningen – har flaggat för att de vill att Barnens hopp ska stå helt på egna ben.

– Därför behöver vi både nya faddrar och sponsorer, säger Jan Better.

Våren 2014 riktades världens ögon mot Ukraina, och oroligheterna i landet har även påverkat arbetet på barnhemmet.

– Matpriserna höjs och barnen är väldigt oroliga. Situationen i landet gör inte direkt att hjälpbehovet blir mindre, säger Jan Better.

I början möttes Agneta och de andra på Barnens hopp av en avog inställning från lokalbefolkningen och myndigheterna i Odessa-provinsen där Reni ligger. Men med tiden har de blivit accepterade och har i dag ett bra samarbete med de sociala myndigheterna, berättar Jan Better.

– Det blir ett helt annat liv för barnen som får komma till Novy Dom, de får ett hopp om en annan framtid, säger Jan Better.

Julia, 3, Artjom, 6, och Serjozha, 4, bor på barnhemmet Novy Dom i staden Reni i västra Ukraina. Barnhemmet drivs av den Sollentunabaserade hjälporganisationen Barnens hopp.