(rubrik saknas)

Dalen centrum tidig kväll den 31 augusti. En 14-årig pojke hotas av två pojkar i 17-årsåldern som försvinner med hans mobil.

Några veckor tidigare, på eftermiddagen vid Flatenbadet, blev en 16-åring av med mopeden när två jämnåriga pojkar hotade honom.

Enligt Söderortspolisen är risken att utsättas för rån extra stor vid skolstart, avslutningar och lov. Personrån utförs i stor utsträckning av ungdomar, som även också ofta drabbas.

I samband med skolstarten förstärkte därför Söderortspolisen närvaron vid utsatta platser – något som har halverat antalet rån jämfört med samma period i fjol.

Första skolveckan inträffade sju personrån i söderort.

– En teori kring varför rånen ökar vid skolstarten är att ungdomar vill hitta en plats i sin nya grupptillhörighet, säger Anders Rissel, närpolischef i Farsta.

Han tror att många rån, framför allt i skolmiljö, aldrig anmäls.

– Många vågar inte anmäla en skolkamrat och säger kanske till föräldrarna att man tappat mobilen i stället.

Att förebygga och utreda personrån prioriteras nu alltså inom Söderortspolisen och i år har antalet rån legat under det förväntade snittet. Mellan 21 och 35 rån per månad har anmälts.

Men fler poliser är inte enda lösningen. Enligt Cecilia Wassén, chef vid Skarpnäcks utredningsenhet för barn och ungdom, behöver många föräldrar ta ett större ansvar.

– Vi behöver få föräldrarna med oss. Att de vågar be om och ta emot hjälp. Att våga se att ens barn är ute på en farlig väg tror jag är en enorm framgångsfaktor.

Kettil Henriksson är en av de söderotsbor som blivit offer för rånare. I våras drogs han omkull och blev sparkad i mörkret mellan två lyktstolpar på väg hem från tunnelbanan i Sätra. Rånarna hotade att ”hugga” honom om de inte fick hans mobil och plånbok.

Han menar att känslan av trygget försvann efter händelsen, även om den börjar komma tillbaka.

– Jag har bott i förorten sedan jag var liten men aldrig tidigare sett det som en otrygg plats, säger han.

Kettil Henriksson återsåg de två 17-åriga rånarna i rätten. Den 18 juli dömdes de efter att ha gripits för ytterligare två rån, i Kärrtorp och i Sätra.

– Jag försökte läsa av deras inställning, om de tänkte fortsätta på det här spåret eller ta situationen på allvar. Samtidigt tyckte jag lite synd om en av dem.