(rubrik saknas)

Vallentuna är traditionellt en borgerlig kommun, men Moderaterna har inte alltid varit största parti.

Flera val har Social­demokraterna fått flest väljare och även Centern har haft en stark ställning.

Under mitten av 1900-talet lyste pendlande akademiker med sin frånvaro i det som i dag är Vallentuna kommun. Här var det bönder, tegelbruksarbetare och småföretagare som gick till valurnorna.

De senaste valen har Moderaterna varit det största partiet, men så har det inte alltid varit.

Under 1950 och 1960-talen var det Socialdemokraterna och Centern som hade mest att säga till om i Vallentuna landskommun och Össeby landskommun.

1954 hade partierna tillsammans 20 av 35 mandat i Vallentuna landskommuns kommunfullmäktige medan moderaterna bara hade 5. I Össeby landskommun var de rödgröna ännu starkare med 22 av 30 mandat. Moderaterna hade 4.

1971 bildades Vallentuna kommun när landskommunerna Össeby och Vallentuna slogs ihop. Men under 70-talet behöll folkrörelsepartierna C och S sitt grepp om väljarna.

I 1973 års val blev S störst i kommunfullmäktige med drygt 32 procent av rösterna. C var dem hack i häl med nära 30 procent av rösterna.

Detta stämmer väl överens med riket. På 70-talet var Centern tydligt Sveriges första miljöparti, det gjorde dem stora då. På 1980-­talet knyckte det nybildade Miljöpartiet en hel del röster.

1982 gjorde Moderaterna sitt ryck. Då gick de om Socialdemokraterna med några procentandelar. 1991 Gjorde M ett toppval och kammade hem nära 44 procent av rösterna. Men efter millennieskiftet puffades Moderaterna till andraplatsen bakom Socialdemokraterna för att återta förstaplatsen ­valen 2006 och 2010.