ANNONS

”Pappa var min idol och försvann så snabbt”

"Det har gått ett och ett halvt år och folk tror kanske att det lugnat ner sig, men jag tänker på honom varje dag, för mig är det som hänt fortfarande nära inpå", säger Emelie Isaksson.
"Det har gått ett och ett halvt år och folk tror kanske att det lugnat ner sig, men jag tänker på honom varje dag, för mig är det som hänt fortfarande nära inpå", säger Emelie Isaksson.
Emelie i 6-årsåldern och pappa Myggan, båda i full Djurgårdsmundering.
Emelie i 6-årsåldern och pappa Myggan, båda i full Djurgårdsmundering.
BSK ordade en minneshögtid för sin omtyckta ledare den 4 april 2014. Vänner, klubbkamrater och andra sörjande samlades på Bollstanäs IP.
BSK ordade en minneshögtid för sin omtyckta ledare den 4 april 2014. Vänner, klubbkamrater och andra sörjande samlades på Bollstanäs IP.
30 mars 2014 förändrades Emelie Isakssons liv för alltid.

Hennes pappa Stefan "Myggan" Isaksson dog efter att ha misshandlats innan en Djurgårdsmatch.

Nu kämpar Emelie mot det meningslösa supportervåldet.
ANNONS

Emelies första klädesplagg som bebis var en Djurgårdsbody. Sin första match såg hon från vagnen, tre månader gammal. När hon blev sex år fick hon själv följa med pappa Stefan till matcherna.

– Att gå på match var verkligen min och pappas grej. I bilen ner till Stockholm fick pappas kompisar sitta i baksätet och jag satt i fram och valde Djurgårdslåtar. Pappa var min idol och han försvann så snabbt.

Söndagen 30 mars 2014, satt Emelie, som då var 16 år, i soffan hemma hos sin mamma i Väsby. På måndagen skulle hon åka till sin pappa igen, där hon bodde varannan vecka, något hon längtade efter. Samtidigt drabbade supportrar samman i Helsingborg inför den allsvenska premiären.

– Jag följde vad som hände nere och hade en dålig magkänsla. Men jag visste faktiskt inte att pappa skulle vara där.

På söndagseftermiddagen ringde en kompis till Emelies mamma och berättade att Stefan misshandlats av en motståndarsupporter och dött av skadorna.

– När mamma kom inspringande här fattade jag direkt, det blev helt svart.

Ett halvår efter att pappan dött, strax före Emelies 17-årsdag, startade hon en blogg. Där tar hon starkt avstånd från supportervåldet, och bloggen har blivit välkänd. Många inlägg har lästs av uppemot 30 000 personer.

– Jag hoppas att det jag skriver påverkar några av dem och får dem att tänka till. Fotbollen är inte liv och död. Inne på matchen kan jag fatta att man hatar det andra laget, men det får stanna där. Jag tror inte att jag ensam kan stoppa supportervåldet, men jag vill känna att jag gör vad jag kan för att försöka.

Tiden efter pappans död har varit tuff. Stefan var en uppskattad idrottsprofil i hemkommunen och tränade fotbollslag i Bollstanäs SK. De allra flesta i Väsby vet vad som hänt och känner igen Emelie på stan.

ANNONS

– Det har varit mycket blickar och folk som viskar. Många vågar nog inte prata med mig om det som hänt, även om jag inte har något emot det.

I oktober fyller hon 18. Och i vår tar hon studenten. Sedan länge trodde hon att det skulle bli två av 2015 års höjdpunkter. Så känns det inte längre.

– Pappa var alltid den som styrde upp stora fester och blåste upp hoppborgen till barnen. Det skulle han ha gjort nu också. Nu vill jag mest få 18-årsdagen överstökad. Så klart kommer det bli skitkul att ta studenten men det är inte samma sak när jag vet att han inte kommer att vara där. Inget i livet känns lika glatt längre.

Under året har hon emellanåt besökt Stefans grav, mest för att ha en lugn plats att gå till. Men det är på matcherna hon minns honom bäst.

– Fotbollen är kärlek för mig och det fyller upp lite av tomheten efter pappa. Men jag klarar inte längre att sitta på våra två platser på mittsektionen. Nu står jag i klacken i stället.

Vad tror du att din pappa skulle ha sagt till dig om han satt här nu?

– Han skulle be mig att leva och se positivt på saker. Och att gå på fler matcher.

”Jag klarar inte längre att sitta på våra två platser.”

Fakta

28-åring dömdes för Stefans död

30 mars 2014 möttes Helsingborg och Djurgården på Olympia i den allsvenska premiären.

En halvtimme före avspark misshandlades Stefan ”Myggan” Isaksson så illa att han dog.

När nyheten nådde arenan stormades planen och matchen avbröts. En 28-årig man överlämnade sig ett dygn senare till polisen.

28-åringen dömdes till tio månaders fängelse för misshandel och vållande till annans död av hovrätten.

ANNONS