28-åring fick fängelse för vansinneskörning

Den mörka Audin blev rejält uppskrapad vidi kollisionen.
Den mörka Audin blev rejält uppskrapad vidi kollisionen.
Den mörka Audin smällde in i en stilla­stående bil, krockade med mitträcket och fortsatte in i korsningen i fel körriktning.

Bakom ratten satt en man med 1,6 promille alkohol i blodet.

Olyckan inträffade i slutet av sommaren förra året. En bil stod och väntade vid rödljuset i korsningen mellan Rinkebysvängen och Rinkeby allé när den blev påkörd bakifrån av den berusade mannen.

– Plötsligt hördes ett brak och en bil kom körande i mycket hög hastighet, berättar den påkörde bilisten i ett polisförhör.

Han uppfattade den mörka Audins hastighet till minst 150 kilometer i timmen.

Efter krocken körde bilen upp på en refug, smällde i mitträcket, fortsatte förbi rödljusen och in på Rinkeby allé i fel körriktning. Enligt domen var det ren tur att det var rött ljus från alla fyra håll i korsningen. Annars hade föraren förmodligen kört in i någon.

I Audin satt den 28-årige man som nu har dömts i Solna tingsrätt. Polisen konstaterade att han hade 1,6 promille alkohol i blodet, vilket innebär grovt rattfylleri.

28-åringen berättade själv för polisen att han och en kollega hade delat på en liter vodka på väg hem från jobbet. Han hävdade dock att han inte kört bilen. I stället ska han ha suttit i baksätet för att sedan, när krocken redan ägt rum, ha flyttat sig till framsätet för att flytta bilen. Det ska han sedan ha ångrat när han insåg att han var för full.

Men förarens uppgifter stämmer inte med den påkörde mannens, som hävdar att han följde föraren med blicken sedan han stigit ut ur bilen.

Han är hundra procent säker på att polisen grep rätt man. Det valde tingsrätten att tro på när 28-åringen dömdes till tre månaders fängelse eftersom han ”framfört fordonet på ett mycket trafikfarligt sätt”.

Enligt tingsrätten ändrade föraren sin historia mellan polisförhöret och tingsrättsförhandlingen vilket minskar hans trovärdighet. Den påkörde mannen har också kunnat identifiera honom under goda ljusförhållanden.

I domen skriver tingsrätten att det bara var tillfälligheter som gjorde att ingen människa kom till skada.