28 barn ofredade med sexbilder – man åtalad

Katarina kyrkogård är en av de platser där den åtalade mannen misstänks ha ofredat barn genom att visa sex­bilder i sin mobil­telefon.
Katarina kyrkogård är en av de platser där den åtalade mannen misstänks ha ofredat barn genom att visa sex­bilder i sin mobil­telefon.
Mannens SL-kort och mobiltelefon är åklagarens starkaste bevis­material.
Mannens SL-kort och mobiltelefon är åklagarens starkaste bevis­material.
Flickorna valdes ut slumpmässigt, ofta när de var på väg hem i mörkret. Nu har en man i 30-årsåldern åtalats för att ha sexuellt ofredat 28 barn genom att visa mobilbilder av sitt könsorgan.

Han åkte fast – genom sitt SL-kort. Själv nekar han till brott.

I torsdags avslutades rättegången mot den man i 30-årsåldern som åtalats för att ha sexofredat 28 barn i Stockholm, varav tolv barn på Södermalm.

Mannen står åtalad för att kommit fram till barnen när de varit ensamma utan vuxna och visat bilder på sitt könsorgan i sin mobiltelefon. Mannen ska slumpvis ha valt ut barnen och riktat in sig på flickor, även om de i några fall var i sällskap med en pojke. Barnen har varit i åldrarna 7–12 år.

Det handlade om korta tillfällen i vintermörkret. Bildvisningen skedde i regel på eftermiddagen eller kvällen när solen gått ner. Ibland konfronterade mannen enligt åtalet barnen i deras portar, ibland i närheten av deras skolor eller i parker.

På Södermalm drabbades barn bland annat vid Rosenlundsparken, vid Bondegatan, Zinkensdamm och Katarina kyrkogård.

Polis och skolor gick i höstas ut och varnade för den så kallade mobilblottaren, vilket Mitt i rapporterade om.

Mannen greps efter att han hade fastnat på en övervakningsfilm på en buss i söderort. När polisen begärde ut listor på passagerarnas SL-kort såg de att ett SL-kort återkommande funnits i närheten av brottsplatserna. Kortet var skrivet på en man med adress i södra länet och i början av december väntade polisen utanför hans bostad.

Daniel Sunesson är åklagare i målet och har just SL-kortet som sitt starka bevis mot mannen.

– Jag tycker att bevisningen är bra. SL-kortet finns på de platser brott där har skett. Mannen förnekar inte att han varit på platserna, säger Daniel Sunesson.

Barnen har även kunnat beskriva andra fotografier i mannens mobiltelefon, till exempel en bild på en busshållplats. Bilder som sedan hittades i mannens mobiltelefon. När mannen greps fick polisen också en dna-träff från ett fall från 2014, då en man onanerat framför en 4-åring och en 5-åring nära Hornstull. Mannen åtalas nu även för detta sexuella ofredande.

Mannens advokat, Sabina Saidi, berättar att mannen har erkänt att han varit på två av platserna där telefonblottningen skett. Men hon säger att han förnekar brott i samtliga åtalspunkter.

– Vi vill att han ska sättas på fri fot.

Mannen har suttit häktad sedan han greps för 2,5 månader sedan. Åklagaren kommer yrka på fängelse i sex månader. Dom från Stockholms tingsrätt väntas i slutet av veckan.