28 personer har rånats hittills i år

Allt fler blir rånade på Östermalm. Under årets första fyra månader har 28 personer drabbats – mer än dubbelt så många som i fjol.

– Det finns ett antal individer som kommit på att det går att råna och komma undan med det, säger Bengt Carlsson vid polisen.

Klockan är halv sex på kvällen, en onsdag i februari. En kvinna kommer gående vid Tekniska högskolan då hon plötsligt blir attackerad och rånad av en okänd man.

När mannen flyr ner i tunnelbanan fångas han på film av övervakningskamerorna.

Polisen har publicerat bilderna av den misstänkta mannen på sin hemsida, men har ännu inte fått tag på honom.

Händelsen är inte unik. De fyra första månaderna i år har antalet personrån ökat kraftigt på Öster­malm. 28 personer har hittills blivit rånade, mer än dubbelt så många jämfört med samma tidsperiod 2010. Flera av rånen har varit knutna till nattlivet men flera har även inträffat dagtid.

Ökningen oroar polisen, som har satsat stora resurser på att komma till rätta med problemet. Ändå handlar det om brott som de har svårt att lösa.

I hela Stockholms län blev 2 559 personer rånade under 2011. Bara nio procent av rånen kunde polisen koppla till en misstänkt person, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Gärningspersonerna är ofta unga män, redan inne i en kriminell karriär och med sociala problem som missbruk.

Bengt Carlsson är förundersökningsledare vid polisens utredningsgrupp i City.

– Jag tror det finns ett antal individer fördelade i kluster eller gäng som kommit på att det går att råna och komma undan med det. De utför samma typ av rån om och om igen. I flera fall är ju målsäganden på väg hem från krogen och inte helt nykter, vilket gör det svårare för oss att utreda. Deras iakttagelser kanske inte alltid håller och det finns oftast inte någon annan bevisning, säger Bengt Carlsson.

– Vi kan även se att gärningsmännen tydligt väljer ut sina offer. Man ger sig inte på två meter stora killar som är spiknyktra.

På Östermalm ser man en trend av att rånarna riktar in sig på personer med nya dyra mobiler. För två veckor sedan blev en 39-åring brutalt nerslagen och rånad på sin mobil på Grev Turegatan.

Therese Carlborg, (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd ser allvarligt på händelserna.

– Tryggheten för stockholmarna är en av våra viktigaste frågor, då otrygghet begränsar människor i deras vardag. Som ordförande på Östermalm arbetar jag aktivt för en tryggare stadsdel, där man ska kunna känna sig trygg dag som natt, säger hon.

– Vi har ett samarbete mellan fältassistenterna i stadsdelen, närpolisen och föräldravandrarna. Det är bra att flera delar av samhället kan samarbeta mot ett gemensamt mål.

Rånet vid KTH skedde i februari, men polisen har fortfarande inte kunnat identifiera rånaren.