Skuldsatt? Vänta i 28 veckor

Tycker du att det känns långt till den 25:e? Då är det ingenting i jämförelse med hur länge skuldsatta måste vänta för att få råd och hjälp.

Kommunerna i Stockholm har mycket lång väntetid till budget- och skuldrådgivning. Järfälla, Sollentuna och Upplands-Bro är sämst med 28 veckors väntetid rapporterar SVT Nyheter.

Tittar man över hela landet har väntetiderna för att få träffa en budget- och skuldrådgivare minskat, enligt en ny rapport från Konsumentverket som SVT Nyheter tagit del av. Förra året kom flest antal ansökningar från Stockholms län – nästan 2200 stycken. Stockholm sticker också ut vad gäller väntetider och hur mycket tid rådgivarna lägger på dem som behöver hjälp.

Järfälla, Sollentuna och Upplands-Bro har längst kö i länet, med 28 veckors väntetid – långt i från Konsumentverkets rekommendation på maxväntetid på en månad. I Huddinge, Nykvarn, Salem, Tyresö, Täby och Vaxholm är väntetiden bara en vecka, Genomsnittlig väntetid i landet är fyra veckor, vilket ligger inom Konsumentverkets rekommendationer rapporterar SVT Nyheter.

Fakta

Kommuner måste ge rådgivning

Kommunerna måste enligt lag ge invånarna budget- och skuldrådgivning för att hjälpa personer med skulder att hitta lösningar på deras ekonomiska problem. De ska också arbeta förebyggande för att motverka för stora skuldsättningar.

Källa: Källa: Konsumentverket