283 fick hänvisas till andra sjukhus

Karolinska universitetssjukhuset.
Karolinska universitetssjukhuset.
Närmare 300 mammor i Stockholm hänvisades under sommaren till andra sjukhus än de valt. Till våren öppnar en ny förlossning på Östermalm som ska avhjälpa problemet till nästa år.

Mellan vecka 25 och 34 hänvisades 283 mammor vidare till andra sjukhus inom länet då de inte fick plats där de önskat. Dessutom hänvisades 23 mammor till sjukhus utanför länet.

– Det är kuvösplatserna det är brist på så det är ganska vanligt att tvillingföräldrar får åka i väg, säger Margareta Ölwe, ordförande i Svenska tvillingklubben.

Karolinska i Solna och Huddinge fick hänvisa 99 mammor till andra sjukhus under sommaren. Ändå tycker Charlotta Grunewald, överläkare och områdeschef på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge och Solna, att sommaren varit bättre än väntat.

– Vi hade en oro inför sommaren med fler förväntade födslar än i fjol men det har inte varit katastrof på något sätt. I juli hänvisade vi 33 mammor från Karolinska i Solna, men vi tog också emot 36. Vårdvalet som kvinnan gör är under förutsättning att allt är som det ska. Krävs specialistvård som vi inte har så skickar vi henne vidare till ett sjukhus som har sådan.

I mars öppnar en ny förlossningsklinik i Stockholm, BB Sophia, ett samarbete mellan Sophiahemmet och Praktikertjänst som ska kunna ta emot 4 500 förlossningar om året.

Fakta

Trillingar vid var 8 000:e graviditet

En trilling- eller fyrlingfödsel inträffar bara ungefär 20 gånger om året i Sverige, motsvarande var 8 000:e graviditet.

Cirka 500 barn i veckan föddes i Stockholm i sommar mellan vecka 25 och 34.

Hittills i år har det fötts flest barn under juli månad, 2 637.

Under årets första sju månader föddes 17 419 barn i länet – 498 fler än samma period i fjol.

Källa: Socialstyrelsen och Stockholms läns landsting