(rubrik saknas)

Ett gammalt piano med öppet lock står lutat mot träväggen. I bästa fall kan det användas som reservdelar, annars väntar uppeldning, berättar Martin Bejarano Wahlgren.

Han bor i smedbostaden vid Häringe slott, är soulsångare och har just hämtat ett piano i Göteborg. Även det med många år på nacken. I dag anses gamla pianon vara närmast värdelösa. Men för Martin Bejarano Wahlgren förmedlar det den äkta känslan.

Sångaren med artistnamnet Samson for president är respekterad och beundrad av musikerkollegor och trogna fans, men mindre känd bland allmänheten.

Han har själv valt bort genvägen till framgång. Som när han trots Anders Bagges vädjanden avböjde att delta i Idol. Jurymedlemmen hade hört Martin sjunga, blev förtjust men Martin tackade nej.

– Musikbranschen är en uppoffring i sig. Man måste se det som ett kall.

Martin berättar om en musikerkollega som bor i en ateljé

– Han har bara råd att köpa mat och kläder. Det är viktigt att förstå att allt går, men det kräver uppoffringar.

När vi träffar Martin Wahlgren Bejarano kan han äntligen pusta ut. Efter två års slit är det nya albumet Sisyphus klart.

Namnet syftar på en grekisk mytologisk kung som straffades med att få rulla en sten uppför en kulle. Varje gång Sisyphus var nära krönet slant han och stenen rullade ner igen.

Martin Wahlgren Bejarano ser en parallell till livets med och motgångar.

– De flesta låtarna handlar om att det är jävligt tufft, men också om människornas förmåga att resa sig för femtioelfte gången. Det enda sättet är att njuta av att rulla den där stenen.

Arbetet med att skapa ett musikalbum är en utdragen kamp och inte ett kortvarigt rus av inspiration. Det blir många ensamma timmar vid datorn. Men arbetet pågår egentligen dygnet runt.

– Jag skapar musik inom mig både när jag äter och sover.

Och fröet till några av låtarna på nya albumet föddes på väg till pendeltåget i Västerhaninge.

– Jag har på röstmemon när jag sitter på buss 847.

Han tillbringar minst en timme i trädgården varje dag. En skön kontrast mot hans tidigare bostad.

– Jag bodde tidigare i en skabbig lägenhet i Rågsved. Det var skönt att få flytta hit ut, tack vare min fru som är hovslagare och jobbar här ute.

I trädgården finns allt från växthus med tomater till jordgubbsodlingar och bikupor. Och sedan har Martin en ständig kompis i Franska bulldogen Harley.

Att verka som artist och kompositör långt från den mest kommersiella flodfåran är oerhört tufft.

– Jag tvivlar 5–6 gånger om dagen, men det hör till. Det svåraste är det egna huvudet. Men man hittar tekniker för att fortsätta.