(rubrik saknas)

Explosionen dödade en människa och väckte stora delar av Kungs­holmen.

Här på Pipersgatan smällde Sveriges första bilbomb för hela 89 år sedan.

Smällen var öronbedövande. Enligt polisrapporter ska smått otroliga 2 000 fönsterrutor ha skadats i explosionen som väckte en stor del av Kungsholmen natten den 12 mars 1926.

Men Kungsholmsborna kunde knappast ana vad det var som hade hänt.

– En bilbomb var något riktigt spektakulärt på den här tiden. Bilar hade knappt blivit en del av stadsbilden på allvar ännu, berättar Jani Pellikka, föremålsintendent på Polismuseet.

Det var en taxibil som exploderat högst upp på Pipersgatan nära Rådhuset strax efter klockan tre på natten. Passageraren Sixten Flyborg dog direkt av smällen och enligt uppgifter ska delar av hans kropp ha hittats hela 100 meter från explosionen. Först trodde polisen att det var gastanken som smällt men snart började man misstänka ett attentat.

– Nyckelvittnet blev faktiskt den chaufför som hade kört bilen som sprängdes, berättar Jani Pellikka.

Chauffören kunde trots sitt skadade tillstånd berätta att han hade kört två personer till Kungsholmens hamnplan där de steg av och ersattes av offret Sixten Flyborg.

De två mystiska männen visade sig heta Erik von Arbin och Alexander Krüger. Den förstnämnda drev ett företag tillsammans med Flyborg men företaget gick dåligt och von Arbin började i stället sukta efter Flyborgs livförsäkring.

Tillsammans med Alexander­ Krüger, som var anställd på ­företaget, utformade han en plan. De båda stal ett parti dynamit och sent på torsdagskvällen lurade de Sixten Flyborg att kliva in i taxi­bilen, samtidigt som Krüger snabbt monterade dynamiten på bagagehållaren.

Von Arbin tände på stubinen, skickade iväg sin kollega och 90 sekunder senare smällde ladd-ningen.

Redan några timmar efter smällen greps kumpanerna som bland annat hade glömt visitkort i bilen. Efter någon vecka i isolering hade de erkänt brottet och snart dömdes de till livstids straffarbete.

Enligt Jani Pellikka var det inte första gången det smällde dramatiskt på Kungsholmen. 1915 genomfördes ett tragiskt självmordsförsök på Scheelegatan 11 då ett par försökte ta livet av sig med hjälp av gas.

Det hela slutade med en explosion som dödade fyra personer, skadade elva och blåste ut totalt 600 fönsterrutor. Paret klarade sig dock.

– Innan dess får man gå tillbaka till åren 1904–1909 då en bombman härjade huvudsakligen i Stockholm. Det var Martin Ekenberg som skickade brevbomber till fyra olika personer som han av olika anledningar ville skada, säger Jani Pellikka.