29-åring nerslagen av helt okänd man

29-åringen väntade på tunnelbanan vid Slussen när en okänd man flög på honom och tog strupgrepp.

Nu döms en Södermalmsbo till två års fängelse.

”Jag trodde att jag skulle dö”, sa 29-åringen direkt efter den otäcka händelsen den 5 juni. Han satt på en bänk vid Slussens tunnel­bane­perrong när en okänd man, en Södermalmsbo i 35-årsåldern, dök upp framför honom och ställde sig och stirrade. Efter en stund gick han en bit bort, men fortsatte att stirra oavbrutet.

29-åringen reste sig upp och sa till den märklige mannen att ”nu får det räcka”. Då slog det slint för Södermalmsbon. Enligt domen flög han på 29-åringen, tog strupgrepp och brottade ner honom på bänken.

När han efter någon minut släppte taget slog mannen ett par slag mot offrets huvud, och lämnade honom sedan yr och med andningssvårigheter.

När polisen kom dit sa Södermalmsbon bland annat att han skulle döda människor med blåsrör med giftiga pilar. Själv säger han att han inte minns något, men att han ”ibland blir uppretad för ingenting”.

Nu har mannen dömts till två års fängelse för grov misshandel. Han frias dock från misstankarna om försök till dråp, då tingsrätten bedömer att avsikten inte var att döda. Han ska dessutom betala 39 067 kronor i skadestånd.

– Min klient är inte nöjd med domen. Jag utgår från att vi kommer att överklaga, säger hans advokat Ewa Lilliesköld.

Antalet anmälda fall av misshandel på Södermalm har ökat med 43 procent de senaste tio åren. Förra året anmäldes 2 234 fall, och av dem var det 1 624 fall där gärningsmannen och offret inte kände varandra.