Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

– Titta på hur Sala och Falun har förevigat sina gruvor. Men vad finns det här? Ingenting! Det kommer hit en massa Nobelpristagare och fotograferar en jäkla grushög och en klippskreva!

Modellbyggaren Thomas skrattar och gör en gest mot de övervuxna stenarna. Han har bott i Ytterby sedan 1960-talet och har byggt flera imponerande miniatyrer av både järnvägar och andra gruvor. Men det är inte förrän nu som han bestämt sig för att återskapa ”granngruvan”.

– Man blir ju lite hemmablind. Men det springer turister här och frågar efter den, och så finns det knappt något bevarat att se. Det är en stor sorg att sådan här historia glöms bort, så nu hoppas jag kunna ändra på det.

Planen är att samla in så mycket material att han kan bygga en realistisk modell av den världsberömda gruvan, som började brukas redan på 1600-talet och inte slog igen förrän 1933, efter att hela sju grundämnen upptäckts här.

Men enligt Thomas är den väldigt dåligt dokumenterad, och det är därför han nu behöver hjälp.

– Jag har fått lite bilder och dokument men behöver väldigt mycket mer. Det finns säkert folk som sitter på gamla berättelser, eller har gammalt arvegods hemma, papper och ritningar som bara ligger i någon låda.

Hittills har han intervjuat en handfull människor som haft anknytning till Ytterby gruva på ett eller annat vis.

– Jag har bland annat träffat en 103-årig dam, och hon berättade för mig att när de stängde gruvan 1933 stoppade de ner alla papper i en jutesäck och åkte ut och sänkte den i Trälhavet!

Den som har tips till Thomas kan maila till: gruvtips@gmail.com.

Thomas Gynther efterlyser berättelser och kanske bilder från när aktiviteten ännu var igång i Ytterbygruvan.FOTO: ULRIKA LIND