(rubrik saknas)

45 namn står med på listan över personer som Vallentunabon måste betala skadestånd till. Det lägsta beloppet är 90 000 kronor, de högsta sträcker sig nästan till en halv miljon kronor.

Sammanlagt har den mannen som är i 50-årsåldern lurat personerna på mer än 9,4 miljoner.

Sedan 2007 har mannen sålt äldre amerikanska bilar genom sitt företag. Han tog emot pengar från köparna, som sedan väntade på att fordonen skulle transporteras över Atlanten. Kruxet var att bilarna aldrig kom.

Peter Medin från Täby hade hittat sitt drömåk. En Dodge Charger från 1970 i fint skick, klarröd och färdig för leverans. Han köpte bilen av en bilhandlare som ville ha betalt i förskott.

Peter Medin förde över 259 000 kronor till företaget och såg fram emot att få hem sin ögonsten.

– Jag förstår om det verkar konstigt men jag har köpt både bilar och båtdelar på det sättet förut utan att det varit några problem. Det kändes tryggare också att köpa den genom en firma i Sverige i stället för att göra det själv över nätet.

Bilen skulle komma lagom till hans 50-årsdag och nu var det bara att vänta. Och som han väntade. Och väntade.

Veckorna gick och födelsedagen passerade utan att han såg röken av sin Dodge.

Peter Medin hörde av sig till bilhandlaren som hela tiden gav honom nya förklaringar. Det var containerbrist i USA, hamnarbetarstrejker eller tullbyråkrati som ställde till det. Till slut ville Peter Medin ha pengarna tillbaka. Då övertalades han att ta en annan bil i stället och hittade en grön Plymoth Roadrunner på bilföretagets hemsida.

Efter det slutade företaget helt att svara på mejl och telefonsamtal, enligt Peter Medin.

– Jag förstod att jag hade blivit lurad och gjorde en polisanmälan.

Bilskojaren från Vallentuna har nu dömts för grovt bedrägeri, på grund av att han lurat köparna att tro att bilarna var på väg.

Förutom de 9,4 miljonerna i skadestånd har han fått tre års fängelse och näringsförbud i fem år.

Men domen har överklagats. Mannens advokat vill inte kommentera, men skriver i överklagan att den dömde bilhandlaren säger sig vara helt oskyldig till brott och att allt i stället ska ha handlat om olyckliga omständigheter.

Klart är att bedrägeribrotten har ökat rejält i Vallentuna. Förra året gjordes 121 anmälningar, vilket betyder att de nästan har tredubblats under de senaste tio åren, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Ökningen är del av den trend som syns i hela landet. På tio år har anmälningarna gått från knappt 37 000 till nästan 130 000 förra året.

Stockholmspolisen satsar nu på att vända trenden. Bland annat startas ett bedrägericentrum med ansvar för bedrägeribrotten i hela landet.