30 år vid makten får räcka

”Jag har trivts med Nacka och Nacka har trivts med mig, det är tydligt om man läser av valresultaten och personrösterna. Så det har aldrig funnits något skäl att byta uppdrag”, säger Erik Langby.
”Jag har trivts med Nacka och Nacka har trivts med mig, det är tydligt om man läser av valresultaten och personrösterna. Så det har aldrig funnits något skäl att byta uppdrag”, säger Erik Langby.
Erik Langby (M) vill ge sin efterträdare chans att bli varm i kläderna. Därför gör han sin sista dag den 31 december 2012 – nästan två år före nästa valdag.

– Det skulle bli obalans om alla vet vem jag är men ingen känner till min efterträdare, säger Erik Langby.

Förra måndagen berättade Erik Langby att hans tid som Nacka kommuns starke man är över. Sedan den 1 januari 1983 har han varit kommunstyrelsens ordförande, ett uppdrag som han nu släpper den sista december i år.

– När jag inledde mandatperioden var jag helt klar över att jag inte tänkte kandidera för valet 2014. Jag fyllde 61 år tidigare under våren och har hållit på oerhört länge, säger han.

Reaktionerna på att han ska sluta har varit många – och positiva.

– Man är aldrig så bra som när man ska avgå. Jag har inte hört ”Det var på tiden”, även om det säkert kan finnas folk som tycker så. Det går inte vara älskad av alla i det här uppdraget.

Efter 30 år vid makten är det ofrånkomligt att parti och person blir tätt sammankopplade – något som kan sätta Moderaterna i en ovan sits till valet 2014. Partiet har nu fem månader på sig att vaska fram en kandidat, som redan under hösten ska vara med i budgetarbetet.

– Eftersom jag hållit på så länge så är det viktigt att den som tar vid får en chans att bli känd. Det skulle bli obalans om alla vet vem jag är men ingen känner till min efterträdare, säger Erik Langby som inte kommer att delta i processen att utse sin efterträdare. Men han kan redan nu ge några råd till personen.

– Den som tar över måste vara genuint intresserad av hela kommunens uppdrag och ha koll på vad som är bra för medborgarna. Och så är det viktigt att vara en bra förhandlare.

Nu hoppas Erik Langby på att få mer tid för familjen och fritidsintressen som segling och natur.

– Och att få läsa några av de Nobelpristagare som ligger hemma och väntar, och färre PM.

Har du hängt kvar vid makten för länge?

– Det får andra bedöma, men jag tycker att jag har haft mycket att ge. För kommunen har det varit bra med kontinuiteten, det har gett oss möjligheten att inte behöva starta om allt efter varje val.

Finns det några politiska misslyckanden som håller dig vaken om natten?

– Jag är inte sådan som ligger vaken på natten, då behöver jag sova för att orka med arbetet. Men 1986 började jag jobba för att Österleden skulle byggas. Det har gått trögt och det är en bit kvar än.

Hur kommer det att kännas att sitta utanför kommunmakten?

– Det vet jag inte, men jag kommer inte att sitta och stirra in i väggen. Jag behåller mina nationella och regionala uppdrag som ger mig möjlighet att engagera mig i samhällsfrågor – även om jag får hålla fingrarna borta från vardagspolitiken och Nacka.

Jag har trivts med Nacka och Nacka har trivts med mig.erik langby (m) ordf. kommunstyrelsen

Fakta

Nobelpristagare på nattduksbordet

Namn: Erik Langby.

Ålder: 61 .

Bor: Centrala Nacka (och Fågelhöjden) .

Aktuell: Ska efter 30 år avgå som kommunstyrelsens ord­förande.

Familj: Livskamrat Mari med fyra barn (13–20 år) och två egna, men utflugna barn (22 och 24 år). Hunden Stella.

På nattduksbordet: Diverse utredningar, en bok om hundträning, Tomas Tranströmers Dikter.