30-åring hade sex med 13-årig flicka

En 30-årig man har dömts för sexuellt utnyttjande av barn efter att han haft sex med en 13-årig flicka i Tantolunden.

Domen får kritik av Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

30-åringen och den unga flickan hade under ett år umgåtts i samma gäng. Under en kväll i augusti förra året lämnade de en fest i Tantolunden och gick upp på en kulle i närheten.

Här går berättelserna isär.

Mannen menar att de började hångla och att han frågade flickan om det var okej att de hade sex och att hon svarade ja.

Flickan menar att 30-­­ åringen tog tag i henne, klädde av dem båda och hade sex med henne. Trots att hon sa att hon inte ville.

Efter den kvällen spred sig ett rykte i gänget om att 30-åringen skulle ha våldtagit flickan.

När de några dagar senare möttes igen började de enligt domen bråka om vad som hade hänt. 30-åringen ringde då till polisen, som grep honom på platsen.

Mannen har medgett att han har haft sex med flickan, men säger att han inte förstått att hon var under 15.

Flickan menar att hon talat om för honom att hon var 13 år. Det har också flera personer i gänget i förhör uppgett att 30-åringen borde ha vetat.

Tingsrätten ansåg att det inte gick att avgöra om flickan haft sex frivilligt, och dömde mannen till sexuellt utnyttjande av barn i stället för våldtäkt mot barn som åklagaren yrkat på.

Tingsrätten stödde sitt beslut på två domar från Högsta domstolen där det också varit tveksamheter kring valet av rubricering. I båda fallen valde man den mildare, sexuellt utnyttjande, eftersom de minderåriga flickorna frivilligt haft sex med var sin 25-årig man.

– Det är illa, man kan enligt min mening aldrig anta att en 13-åring samtycker. Högsta domstolen har varit alltför generös. Det är slående att tingsrätten inte berör frågan om den 13-åriga flickan hade en mognad som kunde jämföras med en 15-årings, vilket jag menar att riksdagen krävde för den mildare rubriceringen, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

30-åringen dömdes till ett års fängelse och ska betala 50 000 kronor i skadestånd till flickan.

Fakta

Så säger lagen om sex med barn

Den som har sex med någon som är under 15 ska dömas för våldtäkt mot barn.

Är ”brottet med hänsyn till omständigheterna att anse som mindre allvarligt” kan man i stället dömas för sexuellt utnyttjande av barn.

Barn under 12 år kan aldrig anses samtycka till sex.

Källa: Sveriges rikes lag