30-åring häktad för rånet i Fittja

Guldrånet i Fittja centrum närmar sig en upplösning.

En 30-åring, som tidigare dömts för ett rån i Danmark, häktades i förra veckan.

I torsdags begärdes en 30-årig man häktad av Södertörns tingsrätt misstänkt för inblandning i guldrånet i Fittja centrum i slutet av december.

30-åringen är sedan tidigare känd av polisen, bland annat fälldes han för grovt vapenbrott 2011 och för grovt rån och försök till grovt rån i Danmark 2010, då han dömdes till fängelse i nästan fyra år.

Polisen har varit förtegen med en del uppgifter på grund av det omfattande utredningsarbetet.

– Vi jobbar väldigt aktivt fortfarande, vi har hållit över 80 förhör med bland annat vittnen och det finns övervakningsfilmer. Jag kan inte berätta vilken roll den häktade personen haft i Fittjarånet, annat än att han var frigiven när vi grep honom. Vi har goda förhoppningar att kunna lösa det här, säger Daniel Löfgren.

Det var i slutet av december, fem dagar innan det uppmärksammade rånet i Södertälje, som fem män körde in med en Jeep Cherokee i Fittja centrum.

Väl där körde man in i en guldaffär och fem män rusade ut.

– De rensade och slog sönder montrar och fyllde större blåfärgade sportbags med hjul på. Efter rånet sprang de ut mot Forvägen, säger Daniel Löfgren, spaningsroteln hos Södertörnspolisen.

De fem gärningsmännen ska ha rusat ut till For- vägen 23 där en andra flyktbil väntade, en vit Ford Escort Express, en skåpbil i personbilsstorlek. Bilen var stulen i Täby och bar en röd logotyp från ett företag.

Enligt polisen ska ett automatgevär av märket Kalasjnikov ha använts under rånet, tillsammans med släggor och kofötter.

Automatgeväret uppges vara av samma typ som användes vid guldrånet i Södertälje. Enligt polisen är det dock oklart om vapnet i Fittja var äkta eller en så kallad replika.

Polisen utreder om det finns några kopplingar till Södertäljerånet då det funnits uppgifter om att guldbutikernas ägare har släktband.

Mannen som nu häktats har dock ingen koppling till det guldrånet, enligt polisen.