30 kvadratmeter per chef

Kommundirektör Bo Renmans kontor är ungefär 30 kvadratmeter stort och innehåller en konferensdel.
Kommundirektör Bo Renmans kontor är ungefär 30 kvadratmeter stort och innehåller en konferensdel.
De högsta cheferna och politikerna i kommun­huset har på tok för stora rum. Det anser Anita Mattsson (S).

– Vi skulle kunna hyra ut ett helt våningsplan, säger hon.

På våning sex i kommunhuset sitt­er de flesta högsta cheferna samt kommunalråden. Sammanlagt finns där 34 kontorsrum, varav åtta är omkring 30 kvadrat­meter stora och innehåller konferens­avdelningar.

Kommundirektör, Bo Renman, är en av dem som har ett av de större rummen, kommunikationschefen Karin Hassler en annan tjänsteman med väl tilltaget kontor.

– Vi som har många möten har sådana här rum. Det är en stor fördel eftersom man har tillgång till papper och andra dokument. Personligen är jag väldigt tacksam för det gör jobbet effektivt, säger ­Karin Hassler.

Tyresös socialdemokrater har reagerat dels på de stora rummen, men också på att andra stora ytor i huset inte utnyttjas effek- tivt. Enligt oppositionsrådet, Anita Mattssons (S), uppskattningar skulle ett helt våningsplan kunna frigöras och hyras ut.

– Vi har alla intresse av att värna kommunens ekonomi. Pengarna skulle kunna användas i skolan, säger Anita Mattsson (S).

Kommundirektör Bo Renman säger att det är ett helt orealistiskt förslag, då Tyresö kommun sitter fast i ett hyresavtal till år 2023 med Hemfosa som äger huset. Han menar att det skulle kosta mer att bygga om lokalerna, än det skulle ge i intäkter.

Även kommunens fastighetschef, Jan Nilsson, är tveksam till idén och menar att det förmodligen inte går att frigöra ett helt våningsplan.

– Vi jobbar hela tiden med att effektivisera och antalet tjänstemän i kommunhuset har ökat. Men tar vi bort möjligheten att konferera i de stora rummen måste vi skapa fler konferensrum och då går det kanske på ett ut, säger han.

En jämförelse mellan de nio Söder­törnskommunerna visar att Tyresös samlade förvaltnings ytor ligger strax under genomsnittet trots de rymliga kontoren.

Fakta

Skulle ge två miljoner kronor

Kommunhuset kostar 12,2 miljoner kronor i hyra per år.

Då ingår 6,5 administrativa plan, kommunens service­center, bottenvåning och källar­våning.

Uthyrning av ett våningsplan skulle enligt fastighetschef Jan Nilsson kunna ge två miljoner kronor i intäkter. Det motsvarar cirka fyra lärartjänster.