ANNONS

300 nya bostäder i Barkarby

Barkarby ska få 300 nybyggda hyresrätter.
Barkarby ska få 300 nybyggda hyresrätter.
300 nya hyresrätter, en förskola - och ett kulturhus. Det är kommunens planer för Barkarby.
ANNONS

På måndag väntas kommunstyrelsen besluta att ge planutskottet i uppdrag att ta fram en detaljplan för 300 nya hyresrätter i Barkarby. Bygga ska det kommunala bostadsbolaget Järfällahus göra.

– Området är både kollektivtrafiknära och har nära till rekreationsområden med bland annat motionsspår, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen planerar också för ett kultur- och aktivitetshus och förskola i området.

Enligt Claes Thunblad ligger planerna helt i linje med att flytten av Barkarby station nu börjar bli klar.

Det pratas mycket om Barkarbystaden och från vissa håll har det kommit kritik om att ni glömt bort Barkarby. Är det här en eftergift till det?

– Barkarby är verkligen inte bortglömt. Jag har sagt hela tiden att det här är nästa steg. Snart kommer också hela bussytan och det gamla stationsområdet att börja planeras med butiker och företag.

 

Bortglömt eller ej så är Barkarby i dag ett av Järfällas mer sömniga centrum, med ganska lite liv och rörelse. Men för kommunen är det viktigt att den lokala närservicen finns kvar och ges chans att utvecklas – i linje med det är fler bostäder till området en starkt bidragande faktor.

– Det är därför vi bevarade biblioteket i Barkarby, fast det egentligen inte har tillräckligt med besökare. Barkarby centrum ska vara ett litet centrum och den närservice som finns i dag behövs, säger Claes Thunblad.

ANNONS

Inga förändringar i Viksjö och Skälby

Att bygga fler bostäder med närhet till kollektivtrafiken ligger i linje med hur kommunen planerar i stort.

– Vi bygger och utvecklar stadsstruktur kring kollektivtrafiklägen, men sedan har vi också påtaglig stadsutveckling kring våra centrumanläggningar. Nu tar vi greppet kring Barkarby centrum. Det här området ligger dessutom ett stenkast från det kommande resecentret, så det är en bra plats för fler bostäder, säger Claes Thunblad.

Större delen av Barkarby präglas däremot inte av hyreshus eller stadsstruktur – utan av villor och småhus.

Planerar ni att bygga stad av hela Järfälla?

– De områden som är utpräglade villkvarter har vi inga planer på att förändra. Vi vill tvärtom stärka de olika kvaliteter som olika områden har. Vi har till exempel inte en massa planer för flerfamiljshus i Skälby, Viksjö eller övriga Barkarby. De uppfyller inte heller de kriterier vi har med till exempel närhet till kollektivtrafik, säger Claes Thunblad.