ANNONS

300 flyktingbarn försvinner per år

300 ensamkommande flyktingbarn försvinner varje år och många av dem i Stockholmsområdet. Det framgår av en ny rapport från länsstyrelsen.
ANNONS

300 om året. Så många ensamkommande barn och ungdomar har försvunnit varje år de senaste fyra åren, enligt en ny rapport från länsstyrelsen. Exakt hur många som försvunnit just i Stockholm vet inte myndigheten, men man uppskattar att det är en hög siffra.

– Det är väldigt svårt att veta var de befinner sig. Det är väldigt komplext men ju större otrygghet och otydlighet för framtiden desto större risk är det att barnen försvinner. En annan sak den här målgruppen kan utsättas för är människohandel och exploatering, säger Amir Hashemi-Nik som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Kan barnen ha försvunnit till andra länder?

– Absolut kan det finnas de som lämnat Sverige men den biten är väldigt svårt att kartlägga. Vissa av barnen återkommer och försvinner sedan igen. Vi ser att det är viktigt att försöka skapa positiva relationer med barnen, speciellt de som har lågt förtroende för vuxna och myndigheter.

I rapporten rekommenderas en rad åtgärder för att minska antalet barn som försvinner. Bland annat nämns bättre boenden för de mest utsatta barnen och ett bättre informationsutbyte mellan olika myndigheter. Dessutom nämns behovet av att förbereda ensamkommande på eventuella asylavslag och samtidigt förbättra förutsättningarna för att återvända till hemlandet.

– Det är ett antal rekommendationer som tagits fram. Vilka som borde prioriteras ska vi titta på nu, säger Amir Hashemi-Nik.

Sedan sommar 2015 ingår Stockholms stad i en arbetsgrupp med andra myndigheter för att motverka att ensamkommande försvinner i länet.

– Möjligheten att utöka och permanenta det uppsökande arbetet i stadens riskmiljöer är intressant och kommer att diskuteras internt i Stockholms stad och tillsammans med Gränspolisen, säger Alexandra Göransson avdelningschef vid socialförvaltningen i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.