Min lokala hjälte

300 föräldrar vill nattvandra efter rånvåg

Över 150 personer kom till mötet om nattvandring på Åkermyntans fritidsgård i torsdags kväll.
Över 150 personer kom till mötet om nattvandring på Åkermyntans fritidsgård i torsdags kväll.
Efter mötet nattvandrade flera för första gången.
Efter mötet nattvandrade flera för första gången.
Förra veckan blev flera pojkar knivrånade i Åkermyntan och Hässelby villastad.

Sedan dess har ungefär 300 föräldrar engagerat sig för att trygghetsvandra i området.

Det första av förra veckans rån skedde vid 21-tiden på måndagen. Då knivrånades en pojke i Blackeberg av tre okända gärningsmän. Tre timmar senare drabbades två pojkar i Åkermyntan av samma brott.

– En minut efter midnatt tilltvingade sig tre okända män i Åkermyntans centrum till sig jackor och mobiler från två pojkar. Och sedan sa de att om pojkarna kontaktar polisen så ska de söka upp dem, säger Stefan Berg vid Vällingbypolisen.

En dag senare hände det igen. Vid 20.15-tiden i tisdags knivrånades en 18-åring och hans kompis på Sandviksvägen i Hässelby villastad.

Rånen har väckt starka reaktioner från föräldrar och andra Hässelbybor på Facebook. Ungefär 300 personer anmälts sig till gruppen Nattvandrare Hässelby villastad, som samarbetar med fältassistenterna, men som har varit relativt passiv de senaste åren.

Stefan Nerlich är en av de som värvat föräldrar till gruppen.

– Responsen har varit över förväntan. Det behövs kanske att det händer något, nu vill ju alla ställa upp, säger Stefan Nerlich.

Många av de som har gått med är engagerade i Hässelby SK.

– Jag är själv engagerad i fotbollen och har varit en av de drivande i det här också, så det kan ju bero på det. Men de som har ett engagemang inom fotbollen har ofta också ett socialt engagemang i övrigt, säger Stefan Nerlich.

I torsdags kväll hölls ett informationsmöte på Åkermyntans fritidsgård. Ungefär 80 föräldrar och Hässelbybor kom dit. Även flera politiker från stadsdelsnämnden var på plats, bland annat nämndens ordförande Kadir Kasirga (S).

– Det är jättepositivt att medborgarna uppmärksammar det här och tar initiativ till nattvandringarna. Det är en av de aktiviteter som vi har skrivit i vår verksamhetsplan att vi ska ha, säger han.

Hur arbetar stadsdelsförvaltningen för att öka tryggheten för ungdomar i Hässelby-Vällingby?

– Vi samverkar med polisen, fastighetsägare och skolorna. Alla aktörer måste komma fram till åtgärder och insatser tillsammans. Sedan är ju fritidsgårdarna något som vi jobbar med, och nya idrottshallar, säger Kadir Kasirga.

Just nu ser stadsdelsförvaltningen över öppettiderna på fritidsgårdarna i Hässelby.

– Det kommer att bli ändrade, utökade öppettider. Vi prioriterar fritidsgårdarna i Hässelby gård och sedan Åkermyntan.

Samtidigt har Hässelby nyligen blivit av med en ungdomsförening. Ambassaden, som haft öppet för ungdomar i en lokal på Friherregatan 1 under tre vardagar i veckan, får inte använda lokalen efter en intern konflikt inom Hyresgästföreningen.

– Det är tråkigt att det blir på det sättet, men det pågår en dialog mellan oss och Ambassaden för att få en konstruktiv lösning, jag vill absolut inte att de ska försvinna från Hässelby-Vällingby, säger Kadir Kasirga.