300 Jordbrobarn fick simträning

Simkunnigheten i Jordbro är låg. Oroande, tyckte rektorn vid Lundaskolan och såg till att över 300 barn fick simträning. Resultatet blev över förväntan.

– En stark upplevelse var när de små ettorna jobbade i lilla simbassängen tillsammans med tre professionella simlärare. Lärarna arbetade målmedvetet och barnen var så otroligt fokuserade. Det var häftigt att se.

Det berättar Sören Arnqvist, rektor på Lundaskolan. Han har länge varit medveten om att simkunskaperna i Jordbro är lägre än i övriga kommunen och landet. Runt hälften av eleverna i årskurs sex i Jordbro kan simma, jämfört med övriga Haninge där siffran ligger runt 70 procent.

– Så här har det varit år efter år. Vi har så många barn som inte kan simma att våra vanliga lektioner med en enda lärare inte räckt till, säger Sören Arnqvist.

Dessutom skulle det bli väldigt kostsamt för en enda skola med många icke simkunniga barn att ta tag i saken, förklarar han.

– Vi behövde göra någonting för att höja simfärdigheten, men det var ett stort ansvar. Vi behövde tänka utanför boxen.

Lösningen kom när Sören Arnqvist pratade med Alexandra Anstrell (M), ordförande i grund- och förskolenämnden.

– Jag förde samman Coca-cola och Lundaskolan som kom fram till att rent vatten var den gemensamma nämnaren.

Under två veckor i juni fick eleverna träna på att simma vid Höglundabadet. Hela arrangemanget avslutades med en vattenfestival. Alexandra Anstrell är nöjd.

– Vi har inte exakt resultat ännu, men känslan är att enormt många fler kan simma i år än tidigare. I Jordbro har vi många nyanlända från olika länder – där det i vissa fall inte finns simvatten. Då är det viktigt att föräldrarna förstår hur bra det är att kunna simma, säger hon.

Den lyckade satsningen bär också med sig en förhoppning om att simveckorna ska bli permanenta.

– Vi hoppas kunna göra det hela mer festligt. Och att vi även kan lära flera vuxna om rent vatten och vikten av simkunskap, säger Alexandra Anstrell.

Även rektorn Sören Arnqvist är positiv.

– Vi har aldrig sett så många i årskurs fem som nu kan simma. Så det här har verkligen gett resultat.

Fakta

Simveckor

Haninge kommun, Lundaskolan och Coca-cola samarbetade för första gången för att få barn att lära sig simma, lära sig mer om vattenmiljön och hur de kan ta hand om vatten.

Simlärarna kom från Södertörns simsällskap.

Tanken är att projektet ska fortsätta varje år.

Källa: Lundaskolan