300 polisbeslag i terrorutredningen

Terrorutredningen kan ta ett år berättade polisen på en presskonferens i dag.
Terrorutredningen kan ta ett år berättade polisen på en presskonferens i dag.
Polisen berättade vid en presskonferens på skärtorsdagen att de gjort 700 förhör, 300 beslag och fått in över 1 000 tips i terrorutredningen.
Det skriver Expressen och flera andra medier.

Utredningsledaren Anders Wretling sa vid presskonferensen att utredningen kan ta upp till ett år, detta trots att den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov, 39, har erkänt brott.

– Vi ska bygga en så stark utredning kring händelsen att det inte spelar någon roll om den misstänkte tar tillbaka sitt erkännande, säger Anders Wretling till Expressen.

Misstankarna mot den andre mannen som gripits, en 39-årig man och som är skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord, har försvagats.

Inte avskriven

– Han är inte avskriven helt, han är förvarstagen nu, säger Anders Wretling till tidningen.

Enligt Sveriges radio kommer omkring 50 kriminalpoliser att jobba med utredningen på heltid.

Vid presskonferensen framkom att polisen efter attacken har valt att öka polisnärvaron på en rad platser runtom i Sverige, där många människor vistas för att minimera risken för skador vid ett eventuellt angrepp.

Fakta

Terrordramat dag för dag

Tisdag 11 april

✓ Rakhmat Akilov häktas på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Genom sin tolk medger han att han avsiktligt mejat ner 19 personer, varav fyra dog. Han erkänner också terroristbrott och medger häktning.

✓ Anhållan hävs för den andre mannen. Mannen är dock i fortsatt förvar eftersom han ska utvisas. Enligt åklagaren har misstankarna mot mannen försvagats och det därför finns inte skäl att begära mannen häktad.

Måndag 10 april

✓ En tyst minut hålls runt om i Sverige för att hedra offren.

✓ Över 600 förhör har hållits enligt Jan Evensson, polisens kommenderingschef.

✓ Mats Löfving, chef för polisens NOA-grupp som leder förundersökningen säger på en presskonferens att utredningen kring terrordådet kan ta upp emot ett år.

✓ Åhlens öppnar igen efter att ha varit stängt sedan fredagen då lastbilen kraschar i hörnet av varuhuset.

Söndag 9 april

✓ 10 000-tals människor samlas på och kring Sergels torg i en kärleksmanifestation.

✓ Ytterligare en man grips och anhålls misstänkt för terrorbrott.

✓ Stockholms stad ställer ut ytterligare betonglejon på Drottninggatan.

Lördag 8 april

✓ Tusentals människor söker sig in till city och ett hav av blommor växer fram vid Åhléns.

✓ Kronprinsessan Victoria, påtagligt berörd och tårögd, och prins Daniel är på plats vid olycksplatsen, helt klädda i svart.

Fredag 7 april

✓ Fyra dör i attacken. Tre på Drottninggatan, en på sjukhus. På fredagskvällen är inte alla offer identifierade. 15 skadade vuxna och barn varav 9 allvarligt skadade vårdas på sjukhus.

✓ Rakhmat Akilov grips av polis i Märsta, norr om Stockholm på fredagskvällen. Han anhålls på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

✓ Polisen går ut med en bild fångad av övervakningskameror på en person de vill komma i kontakt med.

✓ Efter första larmet uppmanar polisen alla att lämna innerstan, tunnelbanan stängs av och alla stationer utryms. Sjukhusen utfärdar katastrofläge.

✓ Lastbilen kraschar in i Åhléns och tar eld. Det första larmsamtalet rings. Längs en 600 meter lång sträcka på Drottninggatan ligger skadade och döda människor.

✓ En man kapar en lastbil på Adolf Fredriks kyrkogata på fredag eftermiddag. Han kör runt kvarteret innan han kör in på Drottninggatan och fortsätter i hög fart i riktning mot Sergels torg. 19 personer träffas av bilen.