31 år innanför slottets dörrar

Håkan Lundblad jobbade som husgerådmästare på Hovet i 31 år. Foto:Pekka Pääkkö
Håkan Lundblad jobbade som husgerådmästare på Hovet i 31 år. Foto:Pekka Pääkkö
Han jobbade på hovet i 31 år.

Nu vill kungahusets förra husgerådsmästare Håkan Lundblad komma närmare naturen.

– Mitt val har mognat fram under en lång tid, säger han.

Guldklockan som han fick av kungen klämtar. Dagarna går. Hovets före detta husgerådsmästare Håkan Lundblad, från Stora Essingen, valde att ändra sitt liv för att ta tag i sina drömmar. Efter 31 år har han lämnat hovet för att hitta ett jobb där han kan vara utomhus.

Som hovets husgerådsmästare befann han sig ständigt inomhus. Han ansvarade för exempelvis möblering och hantering av den flyttbara egendomen som finns på slottet. Alltså kristallkronor, tavlor, mattor, ja, nästan allt man kan tänka sig.

– Nu vill jag jobba utomhus. Jag var 30 år på samma ställe och nu är det intressant att se något annat. Jag har flera idéer om vad jag vill göra. Men för tillfället ägnar jag mig mycket åt hälsan, att löpa och cykla. Men det är inget yrke, säger Håkan Lundblad och skrattar.

När vi talas vid får han plötsligt en insikt om hur länge han egentligen har arbetat på hovet. Han började där när kungen och drottningen flyttade till Drottningholm. Nu bygger kronprinsessan Victoria och prins Daniel ett nytt hem vid Haga slott. Dessutom har förstås Estelle kommit till världen.

– Jag har varit med om bröllop, en begravning, dop och stora renoveringar. Det sista jag gjorde var planeringen till kronprinsessans bröllop. Det var en stor grej som krävde en hel del eftertanke. Men det gick bra, säger han.

Och då syftar han inte på att själva vigseln gick bra, och paret sa ”ja”. Nej, han lyckades följa planeringen där stolarna, tavlorna, grejerna – allt fanns på rätt plats och inga dyrbara föremål kom till skada.

Till en början hade Håkan tänkt stanna endast ett år på jobbet.

– Det har blivit min utbildning. Jag lärde mig allt jag behövde kunna av min företrädare. Husgerådsmästarjobbet är det bara en som har åt gången, vilket betyder att man kan följa vem som haft det ända till Gustav Vasa. Det är spännande, säger han.

Håkan Lundblad är alltså en del av en historisk kontext, men hans inställning till hovet är i högsta grad professionell. När det gäller frågan om monarkins vara eller icke vara är han tämligen oengagerad.

– Jag har ingen egentlig åsikt. Jag har inte tänkt så mycket på det. För att utföra arbetsuppgiften som jag hade var sakerna viktigare än personerna. Mitt uppdrag behövde göras. Allt måste vara på plats och det får inte fattas en stol om nio personer ska sätta sig ner, säger han.

Vänner och bekanta imponeras av Håkans sätt att ta tag i sina drömmar, som innebär att lämna en trygg anställning.

– Jag får mycket uppmuntran. Men faktum är att mitt val har mognat fram under en lång tid, säger han.

Som avtackning fick han nyligen en guldklocka av kungen för lång och trogen tjänst.

– Det var roligt, säger han.

Det låter som om han verkligen menar det.

Jag har varit med om bröllop, en begravning, dop och stora renoveringar.håkan lundblad