31-årig väggmålning får nytt liv

Iron Maiden. Tilde & Helena. Varför kriga när vi sitter i samma båt?

Budskapen haglar i tunnelväggen under Wiboms väg.

Nu har väggmålningen från 1982 renoverats – och spelar en viktig roll i Lukas Moodyssons nya film.

I höst är det premiär för Lukas Moodyssons nya film ”Vi är bäst”. Filmmanuset bygger på ett seriealbum som tecknats av hans fru Coco Moodysson.

Filmen handlar om de tre tolvåringarna Bobo, Clara och Hedvig som 1982 bestämmer sig för att starta ett rockband – utan att ha några instrument.

Den utspelar sig i Stockholm – men i en viktig scen kan den observante se att man använt sig av en välkänd Solnakuliss.

Det är den slitna gångtunneln under Wiboms väg i Huvudsta som på önskemål från Moodysson renoverats till originalskick.

Väggmålningarna skapades i juni 1982 av en årskurs 4 på Tallbackaskolan.

Renoveringen av muralmålningen har varit på gång länge, men Moodyssons förfrågan gav extra fart åt arbetet.

– Det var lättare att få med sig alla inblandade på ett engagerat sätt med filmen som morot, Solna har ju lång och stolt historia som filmstad, säger Johanna Molvin, konstsekreterare i Solna stad.

Scenen i gångtunneln är smådramatisk på tonårsvis.

– Det är nyårsnatt och det är en kyss inblandad, säger Molvin.

Men att återskapa Tallbackaelevernas originalbudskap och bilder från 1982 var lättare sagt än gjort. Dokumentationen från den tiden var mycket knapphändig.

Man tog därför kontakt med konstnären Bo Vikbladh som var med då målningen skapades, och även konstnären Ulla West, som jobbat med dekormålning på teater.

– Jag har jobbat mycket med att återskapa sådant som varit. Det här var ett väldigt omfattande arbete. Det var inte helt lätt att klura ut vilka budskap som var nya och vilka som var gamla på väggen. Jag tog hjälp av min son som fick peka på det som fanns och inte fanns då, berättar Ulla West.

I höstas återskapades en av fyra väggmålningar, och i april-maj är det tänkt att ytterligare en ska målas om. Då får man även hjälp av en tidigare elev som var med 1982, och då målade de brinnande husen i Huvudsta.

– Jag vill visa att jag inte tycker det är särskilt ballt att bränna hus, sa han till lokaltidningen SST 1982.

Fakta

Nya väggmålningar till premiären

I höst, i samband med filmpremiären, är det tänkt att de återstående två väggarna ska ha prytts med helt nya budskap, anno 2013, från Tallbackaskolans elever.

Solna stad har ansökt om medel från regeringens fond ”Skapande skola” för att ytterligare utveckla och förankra konstprojektet på skolan.

Källa: Solna stad