31 studentlägenheter kan stå klara om fem år

Så här är det tänkt att studenthuset ska se ut.
Så här är det tänkt att studenthuset ska se ut.
De 31 studentlägenheter som planeras i Kransen beräknas vara klara 2020.

För en etta på 35 kvadrat väntas hyran landa på 4 600 kronor i månaden.

Behovet av studentlägenheter är skriande, och de allmännyttiga bostadsbolagen har i uppdrag att prioritera studenter och unga när de bygger. På Tellusborgsvägen, mitt emot Brännkyrkahallen, i Midsommarkransen planerar nu Familjebostäder 31 studentlägenheter.

Familjebostäder valdes ut som byggherre i en markanvisningstävling, där uppgiften gick ut på att skapa billiga och yteffektiva bostäder som unga har råd med. På Tellusborgsvägen, där byggnaden ska bestå av 34 kilformade moduler, väntas månadshyran landa på mellan 4 000 och 4 600 kronor för lägenheterna som är tänkta att bli 30-35 kvadratmeter.

Även om många säkert tycker att detta är nog så saftigt, så är det betydligt billigare än de lägenheter som snart är klara i Bredäng. Där kan man få betala drygt 8 000 kronor för en etta och hyrorna har kallats ”orimliga” av Stockholms studentkårers centralorganisation.

En av lägenheterna på Tellusborgsvägen planeras bli större än de andra, 50 kvadratmeter, och går under benämningen ”bolokal”. Denna lägenhet kan få tillgång till en verksamhetslokal.

– Men hur det ska bli är inte riktigt klart än, säger Pia Ninche, projektutvecklare vid Familjebostäder.

Två parkeringsplatser och 40-50 cykelplatser ska knytas till studentbostadshuset. Tidigast 2019 kan spaden sättas i jorden.