32-åring åtalas för nio år gammalt rån

I torsdags åtalades en 32-årig man för ett nio år gammalt rån mot Svensk kassaservice i Högdalen.

När mannen greps för en stöld blev det blev träff i polisens spårregister.

Strax före öppning på morgonen den 7 november 2003 överraskades fem anställda på Svensk kassaservice i Högdalens centrum av två rånare. De hade tagit sig in i lokalen genom att göra hål i en vägg och väntade på personalen, som bakbands och hotades till livet med pistol innan rånarna försvann med 175 000 kronor.

Det enda polisen hade att gå på var en blodfläck som en av rånarna lämnade efter sig och 2009 lades utredningen ner.

Men för några månader sedan inträffade en bensinstöld i Nacka, och när den 32-årige man som misstänktes för den topsades gav hans dna träff i det så kallade spårregistret. Sedan 2006 topsas alla som grips och är misstänkta för ett brott med fängelse på straffskalan. Det matchas mot registret, som innehåller dna från brottsplatsundersökningar.

– Jag har inte varit med om att ett rån har klarats upp efter så här lång tid, men det blir nog vanligare nu när vi topsar fler, säger Jonas Lindberg, utredare vid Söderortspolisen.

32-åringen har ett långt brottsregister och begick bara några veckor efter rånet i Högdalen ett liknande rån mot en värdedepå i Västerås. För det dömdes han till fem års fängelse.

Att tillvägagångssättet vid rånen är så lika och att de begicks med bara några veckors mellanrum är ännu en faktor som talar för att 32-åringen är skyldig till rånet i Högdalen.

– Dessutom fick de inte med sig så mycket pengar i förhållande till riskerna de tog, så en teori är att de kände sig tvingade att försöka igen i Västerås, säger åklagare Jan Tydner.

Att det är nio år sedan rånet begicks och att 32-åringen redan avtjänat straff för rånet i Västerås betyder att påföljden troligen hamnar på lägre delen av straffskalan.

Anledningen till att mannen kunde avslöjas först nu är att han har suttit i fängelse en stor del av tiden sedan den nya lagstiftningen om topsning infördes.

– Om han hade varit ute och begått brott hade han troligen fastnat i nätet tidigare, säger Jonas Lindberg.

Men helt uppklarat blir rånet i Högdalen troligen inte. Blodfläcken var polisens enda spår och den andra rånaren går fortfarande fri.