32-åring lurade till sig lyxiga bilar

En 32-åring lurade systematiskt till sig 13 bilar från privatpersoner innan han greps av polisen.

Mannen låtsades vilja köpa bilar som annonserats ut på nätet.

Han hade smak för bilar från 130 000 kronor och upp till 300 000-kronorsklassen – Audi, Porsche, BMW, Jeep och Chevrolet – och sportmotorcyklar.

Vid ett tillfälle tog han kontakt med en Botkyrkabo som annonserat ut sin bil för drygt 200 000 kronor.

Den 12 april träffade en släkting till säljaren den 32-årige mannen. Denne gav ett trovärdigt intryck och lyckades få tillstånd att låna bilen. Han åkte i väg och kom aldrig tillbaka.

Alla 13 stölderna begicks i Stockholmsområdet under knappt tre månader, från 26 mars till 14 juni i år. Tillväga­gångssättet var alltid detsamma.

När mannen greps den 17 juni satt han i en Audi som hade stulits tre dagar tidigare. Han uppgav att han lånat bilen av en vän.

Enligt Nils Lundberg, kammaråklagare vid Söderorts åklagarkammare, är den här typen av brott relativt ovanlig.

– Det är inte alltför vanligt att det sker på det här systematiska viset, säger Nils Lundberg.

32-åringen gav ett trevligt och förtroendeingivande intryck när han träffade bilsäljarna. När säljaren slappnade av slog han till.

– Min uppfattning är att han agerat lite olika. Han var trevlig i en kvart-tjugo minuter, tills han hittade en lucka. Ibland kunde han säga att det var något som lät bak i bilen och då gick säljaren ut för att kontrollera. Men så snart mannen blivit ensam i bilen åkte han i väg, säger Nils Lundberg.

Vid ett tillfälle tog ägaren och 32-åringen en gemensam provtur. När de stannade vid en mack för att tanka flyttade 32-åringen snabbt över till förarsätet och körde i väg, medan ägaren stod kvar vid pumpen.

När 32-åringen träffade en annan säljare började han varva motorn och köra medan den andre stod framför bilen. Ägaren hoppade då undan för att inte bli överkörd.

32-åringen har dömts i Södertörns tingsrätt till två års fängelse för olaga hot, grov stöld och rån. Han har även dömts att betala skadestånd till bilägarna. Eventuella överklaganden ska göras senast på fredag, hittills har inga sådana gjorts.

32-åringen har avtjänat ett fängelsestraff för likadana brott och var villkorligt frigiven när han lurade de 13 personerna.