32 nya matställen på mindre än tio år

Isabel Jenestrand, Linnéa Eriksson och Linda Olsson lunchade i Täby centrum förra veckan.
Isabel Jenestrand, Linnéa Eriksson och Linda Olsson lunchade i Täby centrum förra veckan.
En milstolpe är nådd för Täbybor som gillar att äta ute. På tio år har utbudet ökat med 50 procent och nu finns 100 restauranger i Täby.

Men det är för mycket snabbmat i utbudet, tycker skeptikerna.

För några år sedan kunde Mitt i berätta att Täby hörde till landets absoluta bottenliga i fråga om krogutbud. Sett till storlek på befolkning var kommunen glesast på restauranger i hela länet.

Men något har hänt.

Enligt branschorganisationen Visita finns nu exakt 100 restauranger i Täby. Jämfört med knappt tio år tidigare är det 32 fler och en ökning på 47 procent.

Några som gärna går ut och äter eller tar ett glas vin är kompisarna Linda Olsson, 20, Linnéa Eriksson, 21, och Isabel Jenestrand, 25. När Mitt i möter dem äter de lunch på en uteservering i Täby centrum.

– Det har blivit bättre men samtidigt skulle jag nog önska en större variation, säger Linnéa Eriksson.

Hon tycker till exempel att hamburgare och pizza tar för stor plats i utbudet. Och för det mesta åker hon in till Stockholm om hon vill gå på restaurang eller ta en drink.

– Men visst är det trevligt att kunna sitta här och äta ute, säger hon och tittar ut över Täby torg.

Och det finns fler som uppskattar krogliv. I Viggbyholm drog Liselotte och Andreas Bohlin igång en helt ny restaurangverksamhet i januari. De har även andra arbeten och håller därför bara öppet ett par gånger i månaden, men de känner tydligt av att det finns ett sug.

– Intresset är stort och vi har haft fullsatt varenda gång, säger Liselotte Bohlin.

Hon kallar sig matnörd. Tyvärr känner hon att hon inte får utlopp för nörderiet i Täby trots ett ökat utbud. Snabbmatskedjorna är fortfarande för dominerande, enligt henne.

– Det skulle behövas lite mysiga och inte allt för fina kvarterskrogar dit man kan gå utan att behöva planera för mycket.

På kommunen gläds man dock åt alla nya matställen. Näringslivschefen Kristina Eineborg hoppas att ökningen ska märkas på fler ställen än i Täby centrum framöver.

– Vi kommer ju att göra en satsning på våra mindre stadsdelscentrum och självklart vill vi att det ska bli en liknande utveckling där, säger Kristina Eineborg.

Hon menar samtidigt att det gäller att hitta en balans så att närboende inte störs av till exempel hög ljudnivå.

– Men att restauranger och krogar låter lite går inte att komma ifrån, säger Kristina Eineborg.

Det har blivit bättre men samtidigt skulle jag nog önska en större variation.Linnéa Eriksson, restauranggäst

Fakta

Klirr i kassan för krögarna

Sedan 2006 har antalet restauranger i Täby ökat från 68 till 100 stycken.

Under samma period nästan fördubblades antalet anställda på krogarna, från 281 till 522.

Förra året omsatte Täbys restauranger 454 miljoner kronor.

2006 var motsvarande siffra 265 miljoner.

I hela landet omsatte restaurangbranschen ungefär 110 miljarder förra året.

Källa: Visita