Se upp i Flottsbrobacken

Stella Isaksson njuter av farten i Flottsbrobacken. Kompisen Tilde Björklin knatar uppåt för att ta sats för en lång tur.
Stella Isaksson njuter av farten i Flottsbrobacken. Kompisen Tilde Björklin knatar uppåt för att ta sats för en lång tur.
Hans Engström glider fram i skidspåret vid Ågesta friluftsgård.
Hans Engström glider fram i skidspåret vid Ågesta friluftsgård.
Nu är det riktig vinter och högsäsong för skidor, pulkor och skridskor.

Lokaltidningen Mitt i tipsar om några bra ställen för vintersportare.

Många har längtat efter vinter och snö, inte minst barn som är sugna på att susa nedför backarna.

Stora backen i Flottsbro öppnar för utförsåkare på lördag, men i barnbacken är det redan full fart, på bland annat pulkor och tefat.

– Vi har med oss både tefat, pulka och en glide. Gliden är snabbast och den typ ligger man på.

9-åringarna Stella Isaksson och Tilde Björklin bor i Huddinge och har nära till backen. Att det är 14 minusgrader är inget att tjafsa om.

– Nä, vi har ju varma kläder på oss, påpekar Tilde.

Nu finns bra förutsättningar för att vintersporta i både Huddinge och Botkyrka. Den stränga kylan gör att sjöisarna blir allt tjockare och lämpliga för långfärdsskridsko.

I Botkyrka kan man på egen risk åka på sjön Getaren vid Lida friluftsområde. Vid en mätning i torsdags var isen tio centimeter tjock.

I Huddinge är sjön Orlången lämplig att åka skridskor på. Kärnisen är cirka åtta centimeter tjock.

Man ska ändå vara vaksam. Många sjöar har fortfarande för tunn is.

– Man ska absolut inte ge sig ut ensam på isarna, säger Rune Lindqvist på Friluftsfrämjandet i Huddinge. Vi talar om att KUS är viktigt, och det står för Kunskap, Utrustning och Sällskap.

Läget för längdskidåkarna har ljusnat. I fredags öppnade ett spår i Lida som är 1 300 meter långt och elbelyst. Vid Ågesta friluftsgård i Huddinge går det bra att åka även om snötäcket är tunt.