33-åring dömd för grillstölder

När den nu dömde bildelstjuven greps minskade antalet sådana stölder dramatiskt.

Mannen tros ha omsatt hundratusentals kronor på stölderna.

Mellan september i fjol och mars i år begicks ungefär 300 stölder av bildelar, framförallt från Volvobilar, i söderorts polisområde och Kungens kurva.

När den nu dömde 33-åringen greps minskade stölderna av den sorten till endast en anmäld fram till mitten av maj i år i samma område.

33-åringen sålde bildelar under ett fejkat namn på blocket.se. Bildelarna postade han runt i Sverige via fraktbolag. Enligt mannen sysslade han med bilskrots-verksamhet, han förnekar att han ska ha åkt runt och stulit delarna.

I förhör har 33-åringen sagt att bilgrillar bland annat skickats från kusiner i ett annat land. Polisen har dock kartlagt att det skett totalt över 240 försändelser av bildelar via ett fraktbolag.

För de bilägare som drabbats av stölderna har kostnaden varierat mellan 3 000 och 10 000 kronor i självrisk, hyrbil och reparationer.

Åklagaren har i rätten hävdat att 33-åringen fört över cirka 300 000 kronor till sitt eget konto, något mannen inte förnekat. Men han uppger att pengarna kommit från olika bilaffärer, att han helst säljer kontant och ”brukar ha stora pengar hemma”. Mannen har också sagt att han hatar banker och föredrar kontanter.

Men mot 33-åringens förnekande står flera besvärande omständigheter, bland annat ett antal vittnen och kameraövervakningsbilder. Alla har de sett eller visat samma bil av äldre modell vid tillfällena för stölderna, mannen ska också vid några tillfällen ha burit en vit keps.

Ett vittne i Kungens kurva såg hur mannen lossade två dimljus och frontgrillen från en bil. Vittnet pekade senare ut mannen i en fotokonfrontation, även samma gamla bil siktades på plats.

Vid en poliskontroll fann man en vit keps och även en frontgrill till en Volvo som låg dåligt gömd. Vid en senare husrannsakan hittade polisen även ett flertal kvitton från fraktbolaget.

33-åringen har nu dömts till fängelse i ett år för stöld och häleri.