Mäklare märker av trendbrott på bostadsmarknaden

Fastighetsmäklaren Sebastian Granath har märkt ett förändrat beteende hos köpare och säljare.
Fastighetsmäklaren Sebastian Granath har märkt ett förändrat beteende hos köpare och säljare.
Fastighetsmäklaren Sebastian Granath har märkt ett förändrat beteende hos köpare och säljare.
Fastighetsmäklaren Sebastian Granath har märkt ett förändrat beteende hos köpare och säljare.
Sedan i november har priserna på bostadsrätter sjunkit med 5 procentenheter på Lidingö.
Sedan i november har priserna på bostadsrätter sjunkit med 5 procentenheter på Lidingö.
Priset på bostadsrätter har sjunkit något det senaste kvartalet men marknaden är trots allt stabil.– Det är många i dag som känner sig trygga med att man får sin bostad såld, säger Sebastian Granath, fastighetsmäklare på Husman Hagberg.

Förra året steg bostadspriserna, inte bara på Lidingö utan i hela Stockholm.

– Det var en enorm uppgång under förra året och då är det naturligt att marknaden stannar upp en aning efter det. Det lugnade ner sig inför årsskiftet men sen har det väl inte direkt kommit igång igen efter det heller. Det har dessutom varit ett ganska lågt utbud, ont om objekt, här på Lidingö, säger Sebastian Granath.

Just nu kostar en bostadsrätt på Lidingö i snitt 49 617 kronor per kvadratmeter. Snittpriset för öns villor ligger på 61 854 kronor per kvadratmeter, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Även om det går hyfsat lätt att sälja blir det enligt Sebastian Granath allt svårare att hitta en ny bostad.

– Man märker ett trendbrott i dag, det är en förändring i hur man köper och säljer. Många förbereder försäljningen och har gjort klart allt, men drar inte igång och säljer förrän de först hittat något nytt, säger han.

En av de Lidingöbor som avvaktar med att sälja är Jennie Kock-Larsen och hennes sambo.

– Vi letar efter ett radhus men har ingen brådska att varken sälja eller köpa så vi håller på att kolla prisläget och jämför olika områden, säger Jennie Kock-Larsen.

Själv har hon en lägenhet i Solna medan sambon har en tvåa på Lidingö.

– Vi har båda ganska attraktiva lägenheter så jag tror inte att det kommer att vara några problem att sälja. Det jag funderar mest på är hur vi ska hitta något som är prisvärt och som man kan trivas i. Jag har bott i hus förut och trivs väldigt bra med det men ett radhus verkar vara mer ekonomiskt bra, säger Jennie Kock-Larsen.

Mäklarna tror överlag på en fortsatt stabil bostadsmarknad.

– Man ska vara ödmjuk införatt det är oroligt på Stockholmsbörsen men faktorer som stor inflyttning, för lite nybyggnation, lågt utbud och lågt ränteläge är det som driver Stockholms bostadsmarknad, säger Sebastian Granath.

Anna Byman, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån på Lidingö, håller med.

– Våra försäljningar har fortsatt att gå bra och vi har budgivning på det mesta som vi säljer. Utbudet av bostäder är litet, framförallt på villor, vilket gör att efterfrågan fortsätter att vara stor. I kombination med att Riksbanken sänkte reporäntan för två veckor sedan indikerar det att priserna troligtvis kommer att hålla sig stabila eller fortsätta uppåt, även framöver, säger hon.

Det amorteringskrav som allt tyder på kommer att gälla från och med sommaren tror inte Anna Byman kommer att påverka priserna på Lidingö.

– De stora bankerna har sedan i somras räknat på att kunderna kommer att amortera, så de allra flesta spekulanter som köper en ny bostad har redan ett amorteringskrav från sin bank.

Prisutvecklingen för bostadsrätter och villor på Lidingö har de senaste 10 åren i stort sett varit densamma som för hela Stockholms län.

I Stockholms län är snittpriset per kvadratmeter 41 454 kronor och för bostadsrätter 55 217 kronor per kvadratmeter.