En person dömd för inbrott på Lidingö

I slutet av januari följde en granne efter en inbrottstjuv på Oskarsvägen. Nu har mannen dömts till 10 månaders fängelse.
I slutet av januari följde en granne efter en inbrottstjuv på Oskarsvägen. Nu har mannen dömts till 10 månaders fängelse.
En inbrottstjuv dömdes nyligen för ett inbrott på Lidingö i januari.

Han kunde gripas efter en insats av en alert granne som larmade och följde efter mannen.

Det var i slutet av januari som en granne på Oskarsvägen hörde ljudet av glas som krossades och såg en person som försökte ta sig in i huset intill. Han ringde polisen, lämnade signalement och följde sedan efter gärningsmannen på lite avstånd.

Mindre än tio minuter senare kunde mannen gripas och grannen kunde peka ut mannen som den som gjort inbrott hos grannen. Mannen bar dock inte längre den väska han tidigare haft med sig.

Väskan hittades liggandes i snön längs med mannens flyktväg, och den innehöll stöldgods från inbrottet.

När mannen greps hade han på sig en bilnyckel som försvunnit från huset i samband med inbrottet. Denna uppgav mannen att han hade hittat på marken.

När brottsplatsen undersöktes hittades ett skoavtryck med en mönstertyp som stämde överens med sulan på den gripnes skor.

Även om det inte har utretts närmare att skoavtrycket verkligen kom ifrån mannens skor ansåg tingsrätten att bevisningen var så stark att det inte rådde något tvivel om att den misstänkte var gärningsmannen.

Han dömdes till 10 månades fängelse. Utöver inbrottet på Lidingö dömdes han för ett inbrott i Kärrtorp i södra Stockholm, samt för häleri, grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott.

Även där var det en granne som hört och sett mannen, larmat polisen och kunnat lämna ett signalement.

Fakta

Inbrottsstatistik

2015 anmäldes 175 inbrott på Lidingö, året innan 115.

2011 anmäldes 76 inbrott, 2012 anmäldes 79 och 2013 anmäldes 102.

Cirka 4 procent av inbrotten klaras upp.

Brå